НОВИНИ

Съдът остави в ареста петимата задържани за телефонни измами

Съдът остави в ареста петимата задържани за телефонни измами, които Румъния ни предаде. Групата беше разбита при мащабна акция на спецпрокуратурата и МВР у нас и в северната ни съседка на 18 април. Тогава в района на Горна Оряховица бяха задържани петима, а останалите в Букурещ и Румъния. Сред тях е и предполагаемият организатор на "ало измамите" Борислав Димитров - Бобито, който вече три пъти е лежал в затвора за подобни престъпления.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:15, 11.05.2019
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

Биографията на Борислав Димитров започва с измами, в които Бобито е убеждавал възрастни хора, че трябва да платят много пари за здравето на свой близък. Адвокатът му обвини медиите за разнообразяването на репертоара му .

Красимир Елдъров, адвокат на Борислав Димитров - Бобито: Преди изобилстваха и бяха само измами на медицинска почва - да го кажа така - операция, пари за операцията и това. - За които е осъждан вашият клиент? - Да. Но до сега нямаше в техния да го кажа "творчески" натюрел нямаше полицейска дейност. - Значи творческия натюрел на на вашия клиент се развива? - Развива се благодарение на тези пресконференции, които се организират единствено в нашата хубава държава.

Съдът прие, че има достатъчно доказателства, от които да се предположи, че петимата задържани са участвали в престъпна група и са извършвали телефонни измами. По отношение на Борислав Димитров съдията подчерта, че има доказателства, че той е извършил конкретни измами по телефона.

Каква е била ролята на Борислав Димитров в тази група, поне от това, което чухме от определението на съда той има основна роля в организирането?
Николай Димитров, прокурор: Засега да, има такива доказателства, но все пак предстои още разследване. - Той ли е един от хората, които се е представял за полицейски служител пред жертвите на телефонни измами? - Нашето твърдение е, че е така.

Разследващите са събрали доказателства, че парите, които мулетата са събирали от жертвите на телефонни измами, са стигали до Борислав Димитров, който ги е разпределял между участниците в групата.

Петимата, които съдът остави в ареста са извършвали измамите от територията на Румъния с местни сим карти, голяма част от които са открити у тях при задържането им. След арестите в средата на април телефонните измами рязко са намалели и за 20 дни са извършени едва 4 такива. Днес от МВР съобщиха, че в София са задържани трима мъже, които по телефона са се представяли за общински служители, които събират дарения за социални услуги.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Русе днес беше открит цех за авточасти
В Русе днес беше открит цех за авточасти
Нов завод за автомобилни части отвори врати край Кърджали
Нов завод за автомобилни части отвори врати край Кърджали