НОВИНИ

Съдът отказа да направи отвод на прокурорите по делото "Иванчева"

Специализираният съд отказа да направи отвод на прокурорите по делото "Иванчева". Искането дойде от защитата на тримата обвиняеми, които се оплакаха от предубеденост и оказване на натиск върху процеса. Иванчева и заместничката й Биляна Петрова остават в ареста, където все още чакат решението на втората инстанция дали ще ги пусне под домашен арест.

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
19:57, 03.12.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Поредното заседание по делото започна със закъснение. Причината - властите бяха забравили да докарат от ареста третия обвиняем Петко Дюлгеров. След това защитата на Иванчева поиска отвод на прокурорите в залата. Мотивите - редица нарушения на правилата и липса на безпристрастност, свързани с пускането им под домашен арест и последвалия незабавен протест на прокуратурата.

Емануил Йорданов, адвокат: Изведнъж се оказва, че след работно време в петък ние имаме състав на Апелативния съд, който може да се произнесе без окончателно изготвен протокол и без да има пред себе си делото. Адвокат съм от 1987 г. Смятайте ги общо 30 години. Досега такъв случай не е имало. Може би колегите са импресионисти и могат на базата на впечатления да постановят определението си.

Случаят накара Върховният касационен съд да обяви, че започва проверка. Последва писмо от временните шефове на спецпрокуратурите, както и от наблюдаващият прокурор.

В него те призоваха Апелативния съд да не предоставя документите по делото, докато втората инстанция не се произнесе окончателно относно домашния арест.

Съдът и прокуратурата не се съгласиха, че законът е нарушен, нито, че държавното обвинение е пристрастно и до отвод така и не се стигна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Осъдени на по-леки престъпления ще носят електронни гривни за проследяване
Осъдени на по-леки престъпления ще носят електронни гривни за проследяване
В „Още от деня“: Имат ли бъдеще българските ТЕЦ
В „Още от деня“: Имат ли бъдеще българските ТЕЦ