COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Съдът отказа да пусне от ареста обвиняемия за убийството в Борисовата градина

Апелативният съд отказа да пусне от ареста обвиняемия за убийството на 15-годишния Георги Игнатов в Борисовата градина. Йоан Матев беше арестуван в края на февруари, повече от година и половина след жестокото престъпление, въпреки разпространените снимки от охранителни камери.

Пенка Ангелова
от Пенка Ангелова
11:56, 23.05.2017
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

Магистратите се съгласиха с изводите на първата инстанция, че доказателствата не са разколебани и обоснованото предположение не е с намаляла интензивност. Такива бяха мотивите на защитата да иска промяна на мярката за неотклонение 3 месеца след ареста. Съдът посочи, че експертизата на ножа, който беше намерен в шахта близо до местопрестъплението малко преди ареста на Матев, е показала съвпадение на размера на острието с раните на убитото момче. На предишното заседание стана ясно, че по ножа няма намерени годни биологични следи или отпечатъци.

Затова и според защитата няма преки доказателства, че това е оръжието на престъплението, нито такива, които да го свързват със задържания Йоан Матев. Разследващите бяха заведени до шахтата с ножа от брат му - Марсел. За ареста съдът се мотивира още с показанията на съученици на Матев, които са го разпознали като "бягащото момче" от кадрите от охранителните камери. Посочени бяха и данни от мобилната клетка, които показват, че младежът е бил в района в деня, в който е извършено убийството. Магистратите прецениха, че задържането е в разумен срок, а разследването върви ритмично и без забавяне.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Как да оцелеем в планината
Как да оцелеем в планината