НОВИНИ

Съдът отложи произнасянето си по казуса "сградна инсталация"

На последна инстанция Върховният административен съд отложи окончателното си решение, ще чака произнасяне по казуса на Съда на Европейския съюз.

Цветелина Катанска
от Цветелина Катанска
17:03, 30.05.2019
Чете се за: 00:32 мин.
У нас
съдът отложи произнасянето казуса сградна инсталация

Върховният административен съд отложи произнасянето си по казуса "сградна инсталация" до произнасяне на Съда на Европейския съюз, съобщиха от институцията. До този момент таксата беше отменена на първа инстанция от тричленен състав на ВАС с аргумент, че формулата за изчисляване на таксата не е ясна и не отговаря на реалното потребление на топлоенергия.

Решението на ВАС беше обжалвано и сега се чакаше окончателно произнасяне. От съда обаче са отправили две запитвания към Съда на Европейския съюз и очакват отговор.

Междувременно Министерството на енергетиката разработи нова наредба за изчисляване на сградната инсталация, която предвижда всеки блок да решава какъв да бъде размера на таксата. Единственото условие е тя да се движи в рамките на между 20 и 40% от общото количество постъпила топлинна енергия в сградата.

Според адвокати, граждански организации и експерти, новата наредба няма да реши проблема, защото не променя по същество начина, по който се определя таксата. Един от недостатъците според тях, че се формира на базата на проектната мощност на блока, а не на реалното потребление.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ДРУГИТЕ новини: Куче психотерапевт
ДРУГИТЕ новини: Куче психотерапевт
​На плаж в Гърция забраняват пушенето това лято
​На плаж в Гърция забраняват пушенето това лято