НОВИНИ

Съдът отстрани от длъжност кмета на Перущица Ради Минчев

Окръжният съд в Пловдив отстрани от длъжност кмета на община Перущица Ради Минчев. Съдията уважи искането на окръжната прокуратура с мотив, че ако остане на поста, Минчев има възможност да повлияе на общински служители, които са свидетели по досъдебното производство и той ще има достъп до цялата налична документация. На 20 септември пловдивският апелативен съд освободи от ареста Минчев срещу гаранция от 10 хиляди лева.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
15:39, 26.09.2016
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

Прокуратурата беше категорична в искането си кметът на Перущица да бъде отстранен от длъжност, защото голяма част от свидетелите по делото са негови подчинени.

Даниела Стоянова - прокурор: "Свидетелите са под негов контрол от една страна и документацията, която е необходима за разследването също е под негов контрол като ръководител на тази структура".

Отстраненият кмет заяви, че съвестта му е чиста.

Ради Минчев: "Задължително обжалваме, пак ви казвам, убеден съм в своята невинност".
Стефан Левашки - адвокат: "Аз не мога да разбера как преди 2 дена едната инстанция прие, че няма опасност Минчев да извърши престъпление, сега по-нисша и то, приема, че има опасност".

По делото от защитата предоставиха декларация от служители на общината в подкрепа на кмета. В нея се изразява тревога за съдбата на няколко големи проекта на община Перущица, чиито краен срок за кандидатстване изтича на трети октомври.

Ради Минчев: "Факт е, че са иззети почти всички документи по тези новите проекти и в момента сме затруднени. Всичко е поставено на карта.

Минчев, обаче, остави без коментар думите на съдията, който заяви извън протокола, че случаят е христоматиен пример как държавни органи с лека ръка отпускат едни пари, а други ги взимат. Общо взето, от общото много е взето, обобщи съдията. Припомням, че Ради Минчев и софиянците Павлин Статев и Илияна Павлова бяха арестувани при акция на ДАНС и икономическа полиция в община Перущица. Тримата са участвали в предварително подготвена схема за злоупотреба с обществени средства от поръчка за укрепване на свлачище на стойност 130 000 лева. Те бяха освободени от ареста срещу парична гаранция от по 10 000 лева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Произвеждаме 160 милиона литра вино тази година
Произвеждаме 160 милиона литра вино тази година
Във Венеция протестираха срещу големите кораби
Във Венеция протестираха срещу големите кораби