НОВИНИ

​Съдът пусна под гаранция 1500 лв. акушерката Емилия Ковачева

Съдът пусна срещу 1500 лв гаранция акушерката Емилия Ковачева и служебно ѝ наложи забрана да напуска страната. Акушерката е обвинена в опит за умишлено убийство на 4 дневната Никол по време на дежурство през април миналата година. Съдът мотивира по-леката мярка за неотклонение с доброто поведение на Ковачева и с факта, че делото се проточва във времето. На днешното заседание бяха разпитани 5-ма свидетели, от персонала на болницата. Сред тях и докторката, която установява, че бебето има оток на главата.

bnt avatar logo
от Пенка Ангелова
15:56, 14.07.2016 (извънредно)
Чете се за: 01:14 мин.
У нас
​съдът пусна гаранция 1500 акушерката емилия ковачева

На този етап от делото домашният арест не може да се обоснове само с тежестта на обвинението, посочи съдът. И отчете, че Ковачева не е осъждана, не става причина за отлагания и има постоянен адрес. За размера на гаранцията, съдът взе предвид, че е безработна.

Владислав Янев - адвокат на Емилия Ковачева: Тази мярка беше незаконно наложена и незаконно държана толкова дълго време.

Прокурорът каза, че тепърва ще преценява дали да атакува решението пред горната инстанция.

Така приключи заседанието, а започна с поредния неуспешен опит за отводи на съда и прокурора. Адвокат Янев по традиция прави по няколко такива искания на заседание, с почти едни и същи мотиви.

Николай Христов - прокурор: Това е плод на въображение на адвоката Янев. Той е единственият виновник това дело толкова мъчно, трудно да продължава.
Мария Даскалова - адвокат на родителите на Никол: Омаловажават обвинението, Имаме обвинение за опит за убийство на новородено, което няма никаква вина за нищо. Търсих в съдебна практика, акушерка да посяга на дете - няма.

От разпитите на работещите в 2-те смени, след нощното дежурство на Ковачева, стана ясно, че тежките травми са установени близо денонощие по-късно. Докторката от дневното дежурство твърди, че бебето е било бледо, с данни за анемия, но не е имало контузии.

Владислав Янев - адвокат на Емилия Ковачева: Доказателства, които показват, че бебето е било здраво много часове след като тя си е тръгнала от работа.
Мария Даскалова - адвокат на родителите на Никол: Тя е била дежурна, друг никой не е имало, детето е било здраво и изведнъж установяват, че бебето е бледо - от какво?!

Доктор Виолета Димитрова идва на работа на другата вечер. Тя разказа, че бебето е плачело болезнено, имало е оток по главата и клепачите и стояло в неестествена поза. Точно тя се е обадила на болница Токуда, където установяват черепно-мозъчна травма.

д-р Виолета Димитрова: Не ме питайте, достатъчно болезнен спомен. Това, което казах и вътре - всеки лекар вижда с различни очи - това съм видяла, това съм преценила. Преди това не мога да коментирам кой какво е видял и какво е преценил.

Според прокурора няма съмнение за авторството на деянието. Основен коз на обвинението за записите от нощта на дежурството. Делото продължава през септември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
125 години от рождението на големия майстор на морския пейзаж Георги Велчев
125 години от рождението на големия майстор на морския пейзаж Георги Велчев
​Над 18 милиона лева са прибрали телефоните измамници
​Над 18 милиона лева са прибрали телефоните измамници