НОВИНИ

Съдът в Асеновград остави за постоянно в ареста задържаните за побоя над гребци

Районният съд в Асеновград остави за постоянно в ареста деветимата задържани, обвинени за побоя на група гребци и техните треньори в Асеновград в понеделник. Инцидентът предизвика протестите от последните няколко дни. Гледането на мярката продължи няколко часа. По информация на прокуратурата има още две лица, на които се очаква да се повдигнат обвинениа за хулиганство. Ако бъдат обвинени, ги очаква до 5 години затвор.Вижте прякото включване на Мариела Хубинова.

bnt avatar logo
от БНТ
18:03, 30.06.2017
Чете се за: 01:31 мин.
У нас

Десетки полицаи осигуряваха днес охраната на Районния съд в Асеновград, където се гледаха мерките на деветимата арестувани.

До напрежение обаче не се стигна, нямаше протестиращи граждани, а близките на нападателите бяха допуснати в съда по-късно. Оказа се, че сред обвинените е и Стефан Димитров, подсъдим по делото, което в момента тече в Пазарджишкия съд за проповядване на омраза и пропагандиране идеите на "Ислямска държава".

Венелин Савов - прокурор в Районна прокуратура - Асеновград: Обвиненията са за квалифицирано хулиганство спрямо всичките девет обвиняеми, спрямо двама от тях и за средна телесна повреда по хулигански подбуди, има такива данни, че са отправени заплахи тепърва ще бъдат повдигнати такива обвинения, а и други от деветимата ще има няколко които ще бъдат за закана за убийство.
Румен Попов окръжен прокурор на Пловдив: Има данни и конкретни материали, ще се работи по тях по опит за прегазване на един от участниците с два автомобила.

Стана ясно, че невярна информация за убит жител на ромския квартал е предизвикала сблъсъците пред болницата в Асеновград в понеделник. Тогава 150 жители на квартал „Лозница" се събраха да се саморазправят с гребците и техните близки.

Майка на арестуван: Имаше сигнал, имаше много викане, че има умряло дете и затова цялата махала тръгна и затова мой син с един комшия се сблъскват, Костадин се казва, и затова тези в рамките на деветте души, двамата са невинни.

Красимир Елдъров - адвокат на трима от задържаните: Досега три дена, четири се пише за други бити, жертви аз ви казвам за тримата неосъждани и тримата са бити, с насинявания дори за които настоявам и продължавам да настоявам включително съм подал доклад и писмено да бъдат съдебно медицинска освидетелствани.

Директорът на полицията в Пловдив Атанас Илков обяви, че в ромския квартал вече няма хора без адресна регистрация. Той бе категоричен, че няма упражнено полицейско насилие по време на протестите, но е имало провокатори.

Старши комисар Атанас Илков, директор на ОДМВР-Пловдив: За протеста в неделя се готвим така, че да отреагираме адекватно на обезпечаването на едно такова мероприятие.

Румен Попов-окръжен прокурор на Пловдив: Искрено се надявам на хора трезвомислещи, които да не допуснат провокации и не дай Боже да се стига до екскалация на напрежението и нанасяне на телесни повреди, но провокации за съжаление има и се надявам те да престанат.

Тази вечер асеновградчани ще се съберат на трети пореден портест с настояване за повече сигурност.


Ситуацията в Асеновград даде повод на Обединените патриоти и ДПС отново да разменят остри реплики. И двете политически формации заявиха позициите си в декларации от парламентарната трибуна. ДПС осъди проявите на агресия и омраза с аргумента, че прехвърлянето й върху цяла етническа група е крайно опасно. Обединените патриоти обвиниха ДПС, че са в основата на това, "законът на гетото да поставя под въпрос закона на държавата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Борисов настоя за повече разбирателство между балканските държави в Дубровник
Борисов настоя за повече разбирателство между балканските държави в Дубровник
Затварят заведения, които не спазват нормите за шум
Затварят заведения, които не спазват нормите за шум