COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Съдът в Бургас не даде ход на делото срещу граничните полицаи, обвинени в Турция

Жители на Бургас се вдигнаха в подкрепа на четиримата гранични полицаи, които през 2008 г., изпълнявайки служебните си задължения и пазейки българската граница, застреляха бракониер-нарушител. Днес Бургаският окръжен съд призова четиримата за да ги разпита по съдебна поръчка на Турският наказателен съд.

от Веселин Григоров
11:52, 16.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Турските власти са повдигнали обвинение към четиримата, с мотива, че прострелването е станало на борда на турската гемия и това се счита за турска територия. Според юристи, турската страна няма никакво основание да прибягва до този ход и да иска екстрадиция и ново дело, защото е подписала международна спогодба от 1976 г., според която трябва да признае съдебните решения по наказателен процес, взети в друга страна. Защитата на граничарите поиска отлагане на делото, за да се запознае с мотивите на турската страна. Съдът не даде ход на делото и насрочи заседанието за 9 ноември.


Николай Костов - граничен полицай: "Аз мисля, че това е важен момент, защото в крайна сметка в момента сме в условията на специфична международна обстановка и непрекъснато българските граничари се налага да решават предизвикателства и когато всички знаят, че зад тях стои държавата, ще се изпълняват движенията по-спокойно."
Михаил Цонков - граничен полицай: "Очакваме да бъдем защитени, очакваме държавата така, както ние сме си свършили дълга към държавата, очакваме така и държавата в някаква степен от компетентните институции да ни помогне и да вземем позиции и да получим нужната подкрепа."
Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
Мартина Апостолова е европейска изгряваща звезда на “Берлинале 2020"
​Никол Кидман промени изцяло външния си вид заради нова роля​
​Никол Кидман промени изцяло външния си вид заради нова роля​