НОВИНИ

Главният машинист на влака от Хитрино в ареста, помощникът му - на свобода

Главният машинист на авариралия влак в Хитрино, 40-годишният Димитър Михнев остава в ареста. Това реши Шуменският окръжен съд. За помощника му, 64 годишният Радослав Петков, съдът реши да го освободи и той си тръгна от съдебната зала. Съдът прие, че не е извършил деянието.

bnt avatar logo
от Здравка Русева
18:14, 22.12.2016
Чете се за: 00:29 мин.
У нас

Тезата на прокуратурата се основава на заключенията на съдебно-техническата експертиза. Според нея, през първата стрелка композицията с цистерните е минала с 80 км/ч, а през петата стрелка - 76 км/ч. Аварийната спирачка е задействана 18 метра преди първата стрелка.

Допълнително разследване на прокуратурата е установило, че през гарата на Хитрино влакът и друг път е минавал със скорост над допустимата от 40 км/ч. Заключенията на пожаро-техническата експертиза дават отговор за начина, по който се е разпространил изтичащият газ и широкият пожарен фронт следствие на досега с кислорода. След делото прокурорът Маргарита Георгиева заяви, че ще обмисли по-нататъшните си действия.

Защитата не прие, че високата скорост сама по себе си е причина за катастрофата. Адвокатите казаха, че в том 20 на разследването има данни, че входящата стрелка не е била заключена. Пред съда Димитър Михнев заяви, че съжалява за случилото се, а Радослав Пенков изрази съболезнования към близките на загиналите.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Проф. Пламен Киров: Плевнелиев абдикира от своите конституционни задължения
Проф. Пламен Киров: Плевнелиев абдикира от своите конституционни задължения
Трима души загинаха при тежка катастрофа с автобус на пътя София-Варна
Трима души загинаха при тежка катастрофа с автобус на пътя София-Варна