НОВИНИ

Съдът в Страсбург разглежда две от жалбите на Симеон Сакскобурготски

Европейският съд по правата на човека в Страсбург ще разгледа две от жалбите, внесени от Симеон Сакскобургготски и сестра му Мария Луиза, за така наречените „царски имоти“. Третата жалба, свързана с претенциите на семейството за реституция на двореца „Кричим“, беше отхвърлена.По темата работи кореспондентът на БНТ в Брюксел Десислава Апостолова.

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
19:33, 12.04.2018
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Първата жалба на Сакскобурготси, която съдът ще разгледа, е свързана с меморандума на Народно събрание от 2009 година, който забранява продажбата и търговското използване на всички реституирани царски имоти. Меморандумът е гласуван с идеята да действа, докато бъде приет закон за царските имоти, какъвто обаче и до днес няма.

Втората жалба на фамилията Сакскобургготски засяга два имота - хижите Сарагьол и Ситняково, които първоначално са реститиуирани, а после отново обявени за държавна собственост.

;

Съдът в Страсбург отхвърли жалбата на Симеон, свързана с отказа на българския съд да върне на семейството двореца Кричим. Според европейските магистрати решенията на българските съдилища по това дело са „подробни“ и „добре обосновани“.

Освен Симеон и сестра му вносители на жалбите са и петима други членове на фамилията, които са германски граждани. Техните претенции бяха отвъртени от съдиите, защото те никога не са били собственици и не са използвали имотите. Съдът в Страсбург ще трябва да реши дали България е нарушила Европейската конвенция за правата на човека, като е допуснала нарушение на защитата на собствеността, правото на справедлив процес и правото на ефективни правни средства за защита.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ново дясно обединение беше създадено днес
Ново дясно обединение беше създадено днес
ЕК: Единственото възможно решение за Сирия е политическото
ЕК: Единственото възможно решение за Сирия е политическото