НОВИНИ

Съдът във Франция отмени забраната на буркините в курортно градче на Ривиерата

Върховният административен съд на Франция отмени забраната на буркините в курортно градче на Ривиерата и така създаде прецедент за падането й в още двайсетина крайморски селища в страната. Покриващите цялото женско тяло бански костюми, които мюсюлманки носят по плажовете, се превърнаха в най-горещия политически въпрос 8 месеца преди френските президентски избори.

bnt avatar logo
от Деян Йотов
17:51, 26.08.2016
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Забраната на буркините е грубо нарушение на гражданските свободи. Няма неоспорими доказателства, че нетрадиционнят за светска Франция бански костюм е заплаха за обществения ред. Това постанови Държавният съвет - върховната административна съдебна инстанция във Франция.

Делото бе заведено от правозащитни организации конкретно срещу забраната на мюсюлманските бански в градчето Вилньов-Лубе, близо до Ница. Но се очаква да доведе до масово падане на забраните за носене на буркини навсякъде, където бяха наложени досега.

Социалистическото правителство се разкъса от противоречия по въпроса. За премиера Манюел Валс идеята на буркините е да подчертаят, че жените са изначално порочни и затова телата им трябва да са покрити целите.

А това противоречи на френските ценности. Министърката на образованието Нажат Вало-Белкасем обаче е против, защото не бива да се обвързва определен вид дреха с терора.

Президентът Франсоа Оланд се изказа неутрално:

Франсоа Оланд, президент на Франция: Съвместният живот на различни общности във Франция има определени правила и предполага съблюдаване на тези правила и спазването им от всички. Не бива да има провокации и заклеймяване.

Но кандидатиралият се отново за президент Никола Саркози усети възможност за политическа изгода:

Никола Саркози, кандидат за президент на Франция: Без колебание подкрепям кметовете и от десницата, и от левицата, които забраняват буркините в интерес на обществения ред. Настоявам за закон за забраната им в цялата република.

С радикалната си позиция Саркози се стреми да привлече поне част от електората на крайнодесния Национален фронт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След срещите на Борисов: Турция постави исканията си към Европа
След срещите на Борисов: Турция постави исканията си към Европа
Поредна катастрофа на оживено кръстовище в Русе
Поредна катастрофа на оживено кръстовище в Русе