COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Съдът задължи ЦИК до шест месеца да въведе машинно гласуване

Админстративен съд - София осъди Централната избирателна комисия в шестмесечен срок да осигури възможност за машинно гласуване съобразно разпоредбите в Изборния кодекс. Това става ясно от решение на дело заведено по жалба на бившите депутати Мартин Димитров и Петър Славов.

от БТА
14:29, 02.08.2018
Чете се за: 00:27 мин.
У нас
съдът задължи цик шест месеца въведе машинно гласуване

Образуваното дело е по искане за отмяна на фактически бездействия на ЦИК, по осигуряването на машинни терминали и изпълнението на чл. 206, във вр. с чл. 6 и чл. 8 от Изборния кодекс за провеждането на машинно гласуване.

Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване в 14-дневен срок.

;

Според съдебния състав, предвид значителния период от време, в който разпоредбите на ИК са в сила и опита от неколкократни избори и проведени експерименти не може да се приеме, че съществува основание за бездействието на ЦИК да осигури този изискуем от закона резултат - налична възможност за машинно гласуване от всеки избирател, според предоставеното му от закона право.

;

В решението се казва още, че са изложени идентифицирани проблеми при машинното гласуване, с предложения за законодателни промени. Съдът смята обаче, че до евентуалното им приемане обективно съществува законовото задължение на ЦИК, чието неизпълнение представлява неоснователно бездействие по смисъла на закона.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Мисията на Мъск и НАСА е ключова за изпращането на туристи в Космоса
Жегата в Европа застрашава зърнените култури
Жегата в Европа застрашава зърнените култури