Себастиан Курц отново ще трябва да управлява в коалиция

Консерваторите, начело със Себастиан Курц, печелят малко над 37 процента от гласовете - с 6 пункта повече от редовните избори преди 2 години. Въпреки този успех 33-годишният бивш канцлер пак ще трябва да управлява в коалиция.

от Деян Йотов
преди 5 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
По света
Себастиан Курц: Рядко ми се случва, но сега почти нямам думи. Очаквахме този ден, но не и такъв резултат. Ще дадем всичко от себе си да оправдаем очакванията на избирателите.

Крайнодясната Партия на свободата пострада тежко заради корупционната афера с бившия й лидер Хайнц-Кристиан Щрахе. Тя се срина с цели 10 пункта в сравнение с 2017-а и получава едва 16 на сто от гласовете.

Новият й лидер Норберт Хофер заяви, че това изключва участие в коалиционни преговори. Вторите на изборите - социалдемократите - с 22 процента, се смятат за по-малко вероятен партньор на Курц от тристранна коалиция със Зелените и с либералната партия НЕОС.

Беате Майнл-Райзингер: Искаме нещо различно от тюркоазено-синята коалиция. На Себастиан Курц трябва да му е ясно, че не може да има второ издание на този съюз.
Вернер Коглер: Скоро ще разговаряме с другите партии. И с Народната партия също. Но само за възможностите да преговаряме за коалиция.

Зелените получават над 14 процента от вота, а НЕОС - 7,4 на сто. Те настояват за радикална промяна на част от досегашните политики на Курц, включително за мигрантите. Затова се очаква преговорите за съставяне на правителство да бъдат продължителни.

Топ 24
Най-четени