НОВИНИ

Сеч по поречието на река Яденица създава опасност от наводнение

Договорът на фирмата, наета миналата година да почисти речното корито е прекратен, а наетата нова все още няма разрешителни за работа. Липсата на средства за тези дейности в Областните управи и ясна законова рамка за дейността задълбочават проблема.

Цветелина Атанасова
от Цветелина Атанасова
12:32, 11.03.2018
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Водите на река Яденица стават все по-буйни, но поразиите нанесени от фирмата наета уж да почисти речното корито са останали и до днес.

Промяна няма. Повече от два месеца откакто сигнализирахме за отсечени и изоставени дървета в коритото на реката и около нея. Тогава кметът на Белово Костадин Варев изрази сериозни опасения за ситуацията. Местните си спомнят за наводнението през 2005 пречинено от придошлата река и страховете им са основателни.

Костадин Варев - кмет на община Белово: И за обикновения човек е видим рискът от изоставената дървестна маса, при по- високи води да се получи някъде тапа. Най- вече мостовете.
;

На парктика изнесени само големите дървета отсечени около реката. Избуялата в коритото растителност, както и тънките клони са оставени. Нередности констатира и Областната управа.

Стефан Мирев - Областен управител на Пазарджик: Бяха дадени предписания на фирмата, беше определен и срок в който пропуснатите от фирмата да бъдат отстранени. Това не се случи. И в каря на месец януари договорът беше прекратен. В началото на февруари напарвихме ново възлагане. Вече има сключен договор с нов изпълнител.

Фирмата обаче е в процедура по издаване на разрешителни и чак след това ще започне работа. И отново на дневен ред излиза процедурата.

Стефан Мирев -Областен управител на Пазарджик: За съжаление почистването се извършва безвъзмездно, тъй като нямаме отпуснати средства за почистването. Многократно сме писали до междуведомствената комисия за отпускане на средства. Получихме и писмо от МФ, че няма да бъдат отпуснати средства

Задължение на Областните управи обаче е да осигурят проходимост на реките. Капанът е в интересите- За фирмите заелите се с почистване единствената изгода е добиването на дървесина. В област Пазарджик има още 5 прекратени договора - за река Кълващица, река Луда Яна и нейните притоци. И както се казва - дано снеготопенето е равномерно и да няма порои.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предсватбена треска във Великобритания
Предсватбена треска във Великобритания
Прощаваме се с актьора Николай Николаев - Бате Николай
Прощаваме се с актьора Николай Николаев - Бате Николай