COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

​Седем доживотни присъди за серийния убиец от Кипър

Седем доживотни присъди получи серийният убиец от Кипър, след като се призна за виновен за убийствата на пет жени и две момиченца на 6 и 8 години - дъщери на две от жените. Никос Метаксас, капитан от кипърската Национална гвардия, се яви сам в съда и изказа съболезнования на близките на жертвите. Случаят с първия процес срещу сериен убиец разтърси острова, където рядко стават тежки престъпления.

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:34, 24.06.2019 (обновена)
Чете се за: 00:37 мин.
По света

На делото в Никозия Никос Метаксас се е явил без адвокат и се е признал за виновен по 12 обвинения, свързани с отвличания и предумишлени убийства.

Той е избухнал в сълзи, извинил се е на близките на жертвите и е казал, че сам няма обяснение как е стигнал до такова нещо.

Съдът е изтъкнал, че обвиняемият не се е поколебал да убие деца и че в този случай не може да има смекчаващи вината обстоятелства.

Днешната присъда е най-тежката, произнасяна някога в кипърската съдебна система.

Метаксас, който е разведен, с две деца, е откривал жертвите си в сайтове за запознанства. Те са чужденки - от Филипините, Румъния и Непал. Повечето били домашни помощнички.

Изчезнали са в периода от септември 2016-а до август 2018 г., но всичко излезе наяве тази пролет, когато туристи намериха тялото на първата жертва. Убиецът е разкрит чрез онлайн кореспонденцията с една от жените. Последното тяло - на 6-годишно момиченце, беше намерено в езеро на 12 юли.

За Кипър това е случаят с най-страшните жестокости срещу жени в мирно време, отбелязва Ройтерс. Той предизвика гняв и ужас сред хората и доведе до оставка на правосъдния министър и отстраняване на директора на полицията.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Екатерина Захариева: България е една от държавите, които се справи най-добре
Екатерина Захариева: България е една от държавите, които се справи най-добре
ДРУГИТЕ новини: Виртуален HR
ДРУГИТЕ новини: Виртуален HR