НОВИНИ

Седем станаха жертвите на атаките в Лондон

Отново терор в сърцето на Лондон. Седем души загинаха, а 48 са ранени, при нападение в централната част на британската столица. Микробус се вряза в пешеходци на Лондонския мост, след което трима въоръжени с ножове мъже атакуваха хора на близкия пазар. Тримата нападатели са ликвидирани. Премиерът Тереза Мей свика извънредно заседание на комитетата "Кобра". Британските власти разглеждат случилото се като терористично нападение. Четирима френски граждани, един австралийски гражданин и мъж от Нова Зеландия са сред ранените в нападението тази нощ. Сред сериозно ранените е служител от транспортната полиция. Той е бил от първите полицаи, озовали се на мястото на терористичния акт.

bnt avatar logo
от Екип на "По света у нас"
12:02, 04.06.2017
Чете се за: 02:27 мин.
По света

Кметът на Лондон Садик Хан обяви, че парламентарните избори във Великобритания няма да бъдат отменени. Изявлението му идва часове след новото нападение с ван и ножове в центъра на британската столица снощи. Шестима души бяха убити и 48 ранени, тримата нападатели са ликвидирани. Властите обявиха, че разглеждат случая като терористичен акт. Консервативната, лейбъристката и шотландската национална партия прекъснаха предизборните си кампании, които днес трябваше да включват множество масови прояви.


;
ХРОНОЛОГИЯ НА НАПАДЕНИЕТО В ЛОНДОН

Вечер като всяка друга събота в Лондон. Оживени улици и пълни пъбове с хора, на много места туристи и футболни фенове гледат финала на Шампионската лига.

В 10 вечерта местно време в един от най-обичаните и от местните, и от чужденците райони - Лондонския мост - настъпва суматоха. Сценарият удивително прилича на атаката на моста Уестминстър на 22 март.

Бял ван се врязва в пешеходци със скорост около 80 км в час. След това от него слизат трима мъже, втурват се на близкия пазар Бъроу, пълен със заведения и сергии - и започват да нападат хора с ножове.

Свидетел, работещ в ресторант наблизо: Хората полудяха, те влязоха с ножове и започнаха да мушкат хората, ей така просто. Бяха точно срещу нас... Имаше ранени... видях трима, но бяха повече... Просто затворихме вратата на ресторанта и изгасихме лампите ... стояхме два часа, докато не дойде полицията.

Джерард, очевидец: Видях трима мъже, които тичаха с ножове, наръгаха няколко души. Нищо не можех да направя, бях в шок. Те просто тичаха и нападаха хората. Започнах да ги замерям с чаши, със столове, насочиха се към мен, ако не ги бях отблъснал, щях да бъда мъртъв.

Нападателите са носели имитации на колани с експлозиви.

Габриеле Ското, фотограф, свидетел - Ройтерс: "Видях тримата мъже, опасани с нещо като колани с експлозиви, не знам как се казват. Не изглеждаха истински, затова не се изплаших, честна дума, не знам защо... Полицай се опитваше да застане между тези трима мъже и останалите хора. Нападателите не знаеха какво правят... тичаха насам - натам и гонеха хората....дойдоха още полицаи, заобиколиха ги и в един момент ги застреляха."

Полицията действа светкавично. Точно осем минути след като ванът удря пешеходците, нападателите са ликвидирани. Разследващите смятат, че няма други замесени в атаката.

Марк Роули, помощник - комисар в Лондонската полиция: "Лондонската полиция се отзова на инцидентите в района на Лондонския мост и на пазара Бъроу. Разглеждаме ги като терористични инциденти, в ход е пълно разследване."

Премиерът Тереза Мей нарече нападението ужасяващо, лидерът на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин го определи като шокиращо и брутално. Кметът на Лондон обяви, че в следващите дни полицейското присъствие в страната ще бъде засилено

Садик Хан, кмет на Лондон: Нямам думи, с които да опиша скръбта и гнева, обзели нашите граждани днес. Изпитвам ужас и ярост, че тези малодушни терористи взеха на прицел невинни лондончани и случайни минувачи, наслаждаващи се на съботната вечер. Нищо не може да оправдае действията на тези терористи и нека е ясно - никого няма да ги оставим да победят, нито да всяват страх у лондончани."

Нивото на терористична заплаха в страната остава критично и не беше повишено отново в днешния ден.

След нападението в Лондон, на Таймс Скуеър в Ню Йорк беше поставена въоръжена охрана. Преди дни шофьор прегази с автомобил пешеходци на известния площад, но се оказа, че е имал психически проблеми.

;

Основните партии заявиха, че ще прекъснат предизборната си кампания. Само националната партия на независимостта ще продължи кампанията си, защото не иска да се поддаде на терора, предаде кореспондентът на БНТ в Лондон Валентин Илиев.

Извършва се пълно претърсване на района на нападението и в съседство намиращия се пазар. Освен тримата нападатели не се очакват други нападатели в района, допълни още кореспондентът на БНТ.

;

Вълна от съпричастност - това беше очакваната реакция. Сред първите изказали се лидери беше френският президент Еманюел Макрон, който подчерта, че Франция стои редом до Великобритания повече от всякога. Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че Лондон и Берлин са обединени от две неща - скръбта и решимостта да се борят срещу тероризма. Американският президент Доналд Тръмп написа в Туитър "с вас сме, Бог да ви благослови" и обеща пълната подкрепа на Вашингтон. Руският президент Владимир Путин осъди атентата и изпрати своите съболезнования.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Щурците отпразнуваха 50 години на сцената с юбилеен концерт
Щурците отпразнуваха 50 години на сцената с юбилеен концерт
Проверяват сигнали за незаконен добив на инертни материали
Проверяват сигнали за незаконен добив на инертни материали