НОВИНИ

Съединението е надежда за свобода за населението от Пиринска Македония

Във всички градове в Благоевградска област бяха организирани чествания по повод 132 години от Съединението. В центъра на областния град, жители и представители на местната власт, положиха цветя пред паметната плоча на загиналите във войните за Обединението и Независимостта на България. По време на присъединяването на Източна Румелия към Княжество България, населението в Пиринска Македония, сега Благоевградска област, продължава да е под властта на Османската империя. След Съединението обаче българската общност в Пиринска Македония е обнадеждена, че ще получи помощ за освобождаването си от вече обединената и по-силна българска държава.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Д.Грачанлиева, С.Гълъбова
13:05, 06.09.2017
Чете се за: 00:50 мин.

По силата на Берлинския договор през 1878 година Великите сили разпокъсват Санстефанска България. Македония и Одринска Тракия остават изцяло подвластни на Османската империя. Хората, които живеят на територията на днешната Благоевградска област, са сред първите, които по време на Кресненско - Разложкото въстание, извършват въоръжен опит за отхвърляне на несправедливия международен акт. За българите от Македония- Съединението означава реална възможност за освобождаване.

Елена Александрова – Регионален исторически музей –Благоевград:
Разбира се това е една искра на надежда, че както Източна Румелия е присъединена към Княжество България, така ще дойде един ден и часът на Македония да бъде освободена. „
Кирил Алексов- Регионален исторически музей- Благоевград:
„Това е една голяма надежда и всъщност доста сериозно засилва тези импулси в Македония и Одринско.”

Организаторите на идеята за Съединението се отказват на този етап да присъединят към Княжеството и Източна Румелия и Македония- решават обединението да се извърши на етапи.

Кирил Алексов – Регионален исторически музей – Благоевград:
„ Да се реализира първо много по-лесната идея и това е присъединяването на Източна Румелия, която има различен статут от Македония по това време. Тя е автономна област, няма османски войски вътре в нея. Много по-лесно може така да бъде осъществен един акт на Съединението отколкото Македония и Одринско които са под пряката власт на османския султан.”

Пиринска Македония се освобождава по време на Балканската война - през1912 година, 27 години след Съединението на Княжество България с Източна Румелия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Унгария: Възмутително и безотговорно е решението за мигрантските квоти
Унгария: Възмутително и безотговорно е решението за мигрантските квоти
Филиалът на Лувъра в Абу Даби ще бъде открит през ноември
Филиалът на Лувъра в Абу Даби ще бъде открит през ноември