НОВИНИ

"Седмица на пресата" в столичното френско училище

Често новината, която ни интересува, потъва в безкрайния информационен поток и вместо информирани оставаме объркани. Френска система от години помага на учениците да се ориентират по-добре в подбора на информация. В лицея "Виктор Юго" в столицата, френски журналист изнесе работна сесия на тема "Свободата на изразяване се учи!".

Диана Миткова
от Диана Миткова
07:02, 06.04.2016
Чете се за: 00:53 мин.
Още

Спецификата на съвремието определя разпространението на информацията без подбор на източниците. А младото поколение залага на скоростта, отколкото на качеството.

Практиката във френската образователна система, е всяка година министерство на образованието, със сътрудничество на много медии да организират "Седмица на пресата и медиите". Тя се провежда както в страната, така и във френските училища по света, като учениците се срещат с журналисти и се учат да бъдат информирани.

Никола Робен - френски журналист: "Тази година, особено след трагичните атентати в Париж и Брюксел, ние избрахме да ги обучаваме как да се информират, как да намират точната информация и да бъдат много внимателни за обективността и качеството на информация, която достига до тях".

Обучението на тазгодишния гост в лицея е с конкретни примери и ролеви игри за придобиване на умението за отсяване и анализиране на информацията.

Никола Робен - френски журналист: "Вярвам в силата на информацията и точно на тази възраст се създава рефлексът човек да се информира и да бъде добре информиран".
;

Бившият френски журналист, който отскоро живее в България, постави младежите директно в ролята на журналисти. От предоставени 48 хроники от френски издания те трябваше да изберат своите предпочитания, като се акцентира върху най-актуалните.

Бенжамен Сандерс - ученик: "За мен беше интересно да открия различни медии от различни страни - културни, спортни и други".
Борис Константинов - ученик: "Разбрах какво представлява професията "журналист" и какво трябва да се върши, ако човек упражнява тази професия".

"Седмица на пресата и медиите" се провежда за 27-ми път. И следващата година френските журналисти ще продължават да тестват критичността и внимателния подбор на информация на учениците.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Екзотични пеперуди в природонаучния музей
Екзотични пеперуди в природонаучния музей
Самотна майка от Пловдив събира средства за операция на болното си дете
Самотна майка от Пловдив събира средства за операция на болното си дете