НОВИНИ

​Седмица на бразилското кино в София

Седмицата на бразилското кино в София кани зрителите на пътешествие в най-голямата страна в Южна Америка. Филмите, които ще бъдат показани до 25 септември, са с вход "свободен". Специално за форума у нас пристигна и бразилският режисьор Карим Аинуз.

Айше Сали
от Айше Сали Айше Сали
18:58, 21.09.2016
Чете се за: 00:51 мин.
Още

Необятна и с толкова много лица, колкото многобройните й щати. Седмицата на бразилското кино у нас представя страната през погледа на нейните режисьори, събрали в 9 филма различните истории. От колонизацията до военните преврати и от живота сред дивата природа до бохемските квартали в Рио де Жанейро.

Карим Аинуз, режисьор: По време на Седмицата на бразилското кино ще бъдат прожектирани първите ми два филма, които досега не са показвани в България. И двете заглавия са своеобразен портрет на героите - единият живее в Рио де Жанейро през 30-те, а другата - в североизточната част на страната. И двата персонажа имат в себе си по нещо, което показва националните черти. Затова си мисля, че ще бъдат много интересни на българската публика.

"Небето на Суели" и "Госпожа Сатан", обрал 21 награди. Филмите на Карим Аинуз са ярък примиер за това как се прави съвременно бразилско кино.

Карим Аинуз, режисьор: Сега в нашето кино има две течения - по-комерсиалните филми и комедиите, а другият проблем, който разглежда то, са различията в Бразилия. Тези филми са заснети по различни краища на страната и най-често са драми, с героите, които са емблеми за местата, където живеят. В тях по-важен е самият човек, отколкото историята.

Карим е за първи път в България и въпреки че знае малко за нас, със страната ни го свързва, леля му, която живее тук. Казва, че Седмицата на бразилското кино е възможност да видим колко са близки двете страни. Защото колкото и далече да се намират една от друга, онова което ги свързва, е смесицата на многото различни култури.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Митов определи поведението на Пьотр Толстой като невъзпитано
Митов определи поведението на Пьотр Толстой като "невъзпитано"
Ученик е със счупена ръка след скок от парапет
Ученик е със счупена ръка след скок от парапет