НОВИНИ

"Богатствата на момъка" на Георги Русафов на изпита по литература след 7 клас

Над 61 000 ученици се явиха на изпита по български език и литература след 7. клас. В 7.00 часа тази сутрин в Министерството на образованието беше изтеглен вариант номер 1 на изпита. Произведението за преразказ е приказката "Богатствата на момъка" на Георги Русафов.Вижте повече в прякото включване на Милена Кирова.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:34, 17.06.2019 (извънредно)
5637
Чете се за: 01:46 мин.
Още

Седмокласниците писаха преразказ по произведението на Георги Русафов "Богатствата на момъка", като казаха, че изпитът е бил изключително лесен. Заради това очакват и високи резултати.

Около половин час преди края на изпита обаче в нашата редакция постъпи сигнал от родители, свързан с една отделна част от изпита, а именно текст, свързан с килимарството, като към него е била приложена и картинка на килим. От МОН разпространили варианта с цветна картина на този килим, а според родителите не всички училища имат и цветни принтери, заради това разпространили и черно-бели варианти. Според родителите това поставя децата в неравнопоставено положение, тъй като един от въпросите бил свързан с това какъв е килимът. От МОН коментираха, че въпросът и отговорът нямат нищо общо с цвета на килима, а по-скоро с формите в картинката. Това потвърдиха и децата, излизащи от изпита пред 32-о училище.

Изпитът тази година е малко по-различен - той се състои от две части, но с обща оценка. Първата част съдържаше 25 задачи, от които: 18 със структуриран отговор, 6 с кратък свободен отговор и 1 с разширен свободен отговор. Втората част е преразказ.

;

Как протече изпитът - вижте във видеото

Изпитът-вход за гимназиите провери и тази година знанията на седмокласниците. Училищата бяха улеснени. Не разпечатваха изпитните комплекти. Те бяха предварително доставени и трябваше само да се раздадат.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: Важно е учениците да бъдат спокойни, когато отиват на изпит и важно е да се насочим към съдържанието на този изпит. Понякога като че ли бягаме от темата за съдържанието вътре, за това, което се поставя като задачи и затова какво трябва да направи един ученик, за да успее. Аз смятам, че трябва да работи по всички задачи, да успее да се съсредоточи, да е максимално концентриран и да вярва в себе си.

Час преди началото на изпита най-нетърпеливите вече бяха пред училищата. Първата част от изпита не притесняваше учениците.

Пресияна Младенова, ученичка в 7 клас: По български ме притеснява преразказа и тезата, защото не знам какъв ще се падне.
Габриела Николва, ученичка в 7 клас: Желанието ми е първа немска, затова трябва доста да се постарая и да положа доста усилия.
Йордан Тошев, ученик в 7 клас: Уроците ми започнаха преди една година и оттогава съм започнал подготовка, но се подготвях и вкъщи.
Ая Павлова, ученичка в 7 клас: И много се старах и ходих на много пробни матури и надявам се да се справя добре.

Седмокласниците писаха с черен химикал. Причината: тази година за първи път тестовете ще се проверяват електронно и това улеснява сканирането. Всеки от листовете за отговори има и индивидуален баркод.

Таня Михайлова, заместник-министър на образованието и науката: При проверка в електронна среда времето за проверка по принцип е много по-малко.

Покриха ли се очакванията на учениците?

Очаквах да е много по-труден, въпросите бяха лесни. Имаше някои подвеждащи въпроси във въпросите, които бяха към текста, първият модул
Преразказът не съдържаше почти никакви трудни елементи, първият модул също беше лесен.

Резултатите от изпитите ще са готови до 27 юни. От 3 до 5 юли ще се подават заявления за участие в класирането за гимназиите.

Максималният брой точки, който могат да съберат седмокласниците е 100.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година
Суперкомпютърът ще заработи у нас до края на 2020 година
Започва авиоизложението в Бурже
Започва авиоизложението в Бурже