НОВИНИ

Има ли тектоничен процес на Балканите

Въпреки затихващите по-слаби трусове в Скопие, Балканите останаха неспокойни през целия ден. Нови земетресения бяха усетени и в Турция и Румъния. Какво става на Балканския полуостров, имаме ли повод за притеснение, попитахме специалистите от Геофизичния институт към БАН. Репортаж на Мария Чернева.

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:36, 12.09.2016 (обновена)
Чете се за: 00:45 мин.
У нас
тектоничен процес балканите

Насред множеството активни сеизмични зони, които ни обграждат от всички страни, България изглежда странно спокойна.

Освен едно незначително земетресение днес в Гоце Делчев, което никой не е усетил. Магнитуд 2,5 може да се улови само от чувствителната апаратура.

Проф. Емил Ботев: Значи то не може да бъде свързано това е Местенска сеизмична зона както споменахме до нея е Струмска, Вардарска и т.н., докато се стигне до Макенодия. Не може да се търси връзка. Връзка може да се намери само в една и съща сеизмична зона от единия към другия край са де търси развитие.

Връзка с трусовете в Македония имат само земетресенията в Албания. Активните им зони чертаят една линия или за специалистите те издават наличие на една разломна структура в дълбочина, по която може да се разпредели земетръсна енергия.

Проф. Емил Ботев: За радост тези линиаменти си имат начало и край и те не може да се говори за нейното произволно продължение, те са свързан и с тектонските структури, които ги обуславят, така че вардарската сеизмична зона прекъсна развитието на изток на този линиамент.

Земетресението в Измир също не може да бъде сигнал за риск на наша територия. Може да се търси единствено връзка със слабите трудове в Северозападна Гърция. Но там напрежението отново е видимо само за чувствителните сеизмографи. И ако не се броят трусовете в Македония и Албания, сеизмолозите ни уверявят, че не регистрират нищо необичайно.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът: НСО отговорно изпълнява своята роля за опазване на сигурността
Президентът: НСО отговорно изпълнява своята роля за опазване на сигурността
Световно признание за Йордан Йовчев и Енчо Керязов
Световно признание за Йордан Йовчев и Енчо Керязов