НОВИНИ

След земетресението в Самоков

Няма пострадали хора и нанесени материални щети след земетресението край Самоков снощи. Трусът с магнитуд 4,4 по скалата на Рихтер не е нанесъл поражения и по стените на язовирите "Искър" и "Бели Искър", които доставят вода на София.

Александър Марков
от Александър Марков
20:07, 31.12.2019
Чете се за: 01:12 мин.
У нас

Земетресението люлее Самоков снощи малко след 8 вечерта за около 15 секунди.

Любослав, Самоков: Усети се, първо, много силен тътен, който беше придружен след няколкосекундно вибриране на въздуха с разклащане на земята.

Подобно земетресение с епицентър край Мусала Самоков и регионът не са преживявали от 1994 г.

Благовеста Бабачкова, сеизмолог, НИГГГ-БАН: Това е едно от най-силните земетресения, които са ставали в точно тоя район. Последващи трусове - това е може би характерното за това земетресение точно, че няма. Нито преди, нито след това има в тази зона земетресения.

В Самоков няма подадени сигнали за нанесени щети и ранени хора. Въпреки това общината е организирала приемна за сигнали.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков: Ако през следващите дни огледаме някои от по-старите сгради и културното наследство, което имаме, и ако установим нещо, ще изпратим хора и ще сигнализираме. До настоящия момент нямаме.


;

Часове след труса веднага са проверени язовирните стени на "Бели Искър" и "Искър".

Язовирите "Искър" и "Бели Искър" са стратегически важни, тъй като осигуряват вода за София, Самоков и десетки селища в региона. "Бели Искър" обаче е доста опасен, тъй като се намира на 1900 метра надморска височина.

Стената на "Бели Искър" е непокътната, успокои директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" Николай Николов.

Гл. комисар Николай Николов, ГД ПБЗН-МВР: Снощи до 4-5 ч. правиха обход, това бяха първите данни. Тази сутрин шефовете на "Софийска вода" потвърдиха с апаратурата, която е инсталирана там, че стената е напълно изправна.

Според кмета на Самоков, стената на язовира трябва да бъде ремонтирана и това е проблем от години.

Владимир Георгиев, кмет на Самоков: И към настоящия момент не се пълни в пълен обем язовирът, за да няма такъв натиск върху стената. Има такъв инициативен комитет, който е създаден, писали сме навсякъде, че трябваше да се предприемат такива действия, защото той се намира на много висока надморска височина.

В подножието на Бели Искър са Самоков, село Бели Искър и още няколко по-малки села.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бойко Борисов: Изпращаме добра година, но предстои много работа
Бойко Борисов: Изпращаме добра година, но предстои много работа
Пожар изпепели поликлиниката на психодиспансера в София, пострадали няма
Пожар изпепели поликлиниката на психодиспансера в София, пострадали няма