НОВИНИ

Села в община Бобошево са без обществен транспорт

Половината села в община Бобошево вече трети месец са без обществен транспорт. Единственият превозвач, който пътувал там се е отказал, защото линията е слабо натоварена и не успявал да покрие разходите си. Засегнати са около 200 души.

bnt avatar logo
от Антония Сукалинска
18:17, 21.01.2019
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Скрино е селото, в което хората с лични средства са построили нова автобусна спирка, а скоро след това разбрали, че автобус изобщо няма да има. От края на октомври, превозвачът, който идвал четири пъти седмично, спрял да пътува.

Венка Коларска: Много е трудно. Няма автобус, рейс нямаме, лекар също личен не идва.

За да стигне до Бобошево, Любка Кадийска е принудена да върви пеша в студа.

Любка Кадийска: Слизаме долу на шосето и от там три километра пеш у снега. Нема, нема кой да те прибере. Без автобус сме за никъде!

Без обществен превоз са и хората в съседни села. Въпреки че общината вече два пъти обявява обществена поръчка, заради ниската държавна субсидия, никой превозвач не проявява интерес.

Силвия Мачева, кметски наместник на село Скрино: И се надявам съответното министерство, от което това зависи да ни съдейства, защото явно със субсидия, която е малка, не покрива разходи за транспорт, за поддръжка на самата кола и една заплата за шофьора няма как нещата да се получат.

През март общината отново ще търси превозвач, но без законови промени, кандидати едва ли ще има, смята кметът на Бобошево. Междувременно той е разпоредил кметските наместници по места да помагат на хората.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачното време попречи на феномена Кървава луна в България
Облачното време попречи на феномена Кървава луна в България
Тереза Мей представя План Б за Брекзит
Тереза Мей представя "План Б" за Брекзит