НОВИНИ

Габровското село Кметовци второ десетилетие е без църква

Жителите на габровското село Кметовци вече второ десетилетие посрещат всеки християнски празник без богослужения и църковни камбани, тъй като единственият храм там е сринат до основи. Хората многократно са правили опити със собствени средства и труд да възстановят църквата “Свето Сретение Господне", но парите не стигат.

bnt avatar logo
от Зорница Илиева
09:10, 09.04.2018
Чете се за: 00:47 мин.
У нас

В миналото на всеки празник в църквата „Свето Сретение Господне “в село Кметовци се събирали жителите на всички околни села. Днес за това обаче напомнят само руините, останали от нея.

Надежда Лазарова – жител на село Кметовци: Църквата в село Кметовци е строена в много интересни времена, точно около Априлското въстание, строежа е започнал 1876 година, но прекъсва и след 4-5 години се възстановява и вероятно някъде около 1881 година е завършена църквата.

След като последният свещеник починал, храмът бил заключен, по-късно всичките му икони и ценности били откраднати и постепенно започнал да се руши.

Пенка Чехларова – жител на село Кметовци: Идваха от града свещеници да служат молитви по празници, впоследствие обаче нещата се разводниха и остана църквата заключена. Самият покрив подгизна и купола, който се намира над църквата се събори.

От тогава до сега в селото не имало църковна служба, нито е отеквала камбана.

Иван Тодоров - жител на село Кметовци: Идва отче от Габрово при смъртен случай, а ние ходим по съседните села. Туристи като идват и кзват толкова сте безбожни, че и църквата ви е в такова състояние. Как да не ме боли като моят дядо е участвал и с работа, и с пари.

Днес близо 20 години откакто храмът рухнал напълно обаче никой не е помогнал за възстановяването му, а хората отдавна са загубили надежда, че в селото им отново ще се чуят празнични камбани.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон се среща с лидерите на трите балтийски  държави
Макрон се среща с лидерите на трите балтийски държави
доц. Димитров: Суетата касае тези, които нямат отношение към богослужението
доц. Димитров: Суетата касае тези, които нямат отношение към богослужението