НОВИНИ

Село гради храм със средства, дарени от жителите

Населено място с 1500 жители от 11 години строи първия си православен храм. Сградата на църквата „Свети Георги Победоносец" в село Триводици, община Стамболийски, вече е завършена. Как един духовен градеж обедини усилията на община, държава и дарители, разказва Димитър Димитров.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
09:50, 12.05.2019
Чете се за: 00:48 мин.
У нас

Духовния живот в Триводици е труден. За всеки християнски празник жителите на селото изминават дълъг път. Най-близкият параклис е в покрайнините. Но от 10 години е заключен, защото покривът рухнал. Хората нямат място за молитва.

Симеон Димитров - кмет на село Триводици: Ходят да се черкуват в съседни села или в Стамболийски, няма в момента храм, никакъв.
Николай Илиев: Не е имало никога църква тука.

С малко пари от дарителска сметка и средства, отпуснати от общината и държавата, през пролетта на 2008 година в Три водици започва градежа на църквата „Свети Георги".

Симеон Димитров: Първите пари са от дирекцията по вероизповеданията - около 50 000 лева, с тях започнахме да градим храма, след туй община Стамболийски задели около 110 000 лева, за да стигнем до тука и да може да го пуснем да работи.

За 11 години сградата е напълно завършена, дори камбаната, дарена от вярващи хора, е сложена на мястото и вече звъни.

Симеон Димитров: Иконостасът е сглобен, необходимо е обзавеждане, църковна утвар, тронове, полюлеи. Трябват 20 000 лв. да стане храм и да бъде открит.
Николай Илиев: Имаше тук инициатива, тук минаха по къщите, събраха доста пари, ако трябва пак ще минаваме. Да стане нещо.

Църковното настоятелство и повечето от 1500-те жители на селото очакват с нетърпение решението на Пловдивската митрополия кога ще бъде осветен православният храм. И се надяват още през есента да имат възможност да влязат в него.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вино и гурме в Стария Пловдив
"Вино и гурме" в Стария Пловдив
Поскъпват цените на къщите и парцелите около Благоевград
Поскъпват цените на къщите и парцелите около Благоевград