НОВИНИ

Благотворителна кампания за изгорялото читалище в с.Скребатно

Жители на село Скребатно, чието читалище изгоря преди месец, откриват благотворителна кампания за възстановяване на културната институция. Целта е да се построи нова сграда на мястото на изпепелената. Началото на дарителската кампания беше поставено в навечерието на 100-годишнината от основаването на читалището.

bnt avatar logo
от Елена Чимева
21:06, 11.02.2019
Чете се за: 00:45 мин.
У нас

Поне 300 хиляди лева ще са нужни за възстановяване на изгорялото читалище в село Скребатно, пресмятат от местния инициативен комитет. Общината в Гърмен ще изготви проект за новата сграда, а за строителството ѝ очакват помощ от държавата.

Даниела Пидева, кмет на село Скребатно: Надявам се на по-бърза реакция от страна на институции и на всички, които могат да помогнат, ... защото това е храма на селото.
Манчо Джуркин, инициатор на благотоворителната кампания и директор на училището в село Рибново: Ние ще призовем децата с едно левче, убеден съм, че особено възрастното поколение, на което младостта е минала там Убеден съм, че нашите баби и дядовци с оскъдените пенсийки по 50 стотинки ще пратят. Тука е важно да покажем съпричастност, че сме народ.

„Да върнем вярата и духа в село Скребатно" е мотото на благотворителната кампания, а надеждите на местните жители са до 1 ноември, когато отбелязваме Деня на народните будители, читалището да бъде изцяло възстановено.

Емилия Койбишева, секретар на читалището в село Скребатно: На нас живота ни минава през читалището, ние сме свързани с него .... и за хубаво, и за лошо, събрание се прави в читалището, сватба да се направи тя се минава през читалището.

Хора от цялата страна вече дариха над 10 хиляди книги за читалището, което утре трябваше да отбележи 100 години от основаването си. То изгоря напълно в началото на януари, заедно с кметството, библиотеката и пенсионерския клуб в селото.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Четирима турски военни загинаха при разбиването на хеликоптер в Истанбул
Четирима турски военни загинаха при разбиването на хеликоптер в Истанбул
Търсят се 250 000 лв. за ремонта на Радецки
Търсят се 250 000 лв. за ремонта на "Радецки"