НОВИНИ

В Марикостиново търсят лекар чрез обява във Фейсбук и мечтаят за аптека

Петричкото село Марикостиново търси лекар чрез обява в социалната мрежа Фейсбук. От кметството се наемат да осигурят безплатна къща за този, който се съгласи да дойде. Освен това местните се шегуват, че дават и бонус - съпруга.

БНТ2-Благоевград
от БНТ2-Благоевград Десислава Малинова
07:20, 25.09.2017
Чете се за: 00:58 мин.
У нас

Със своите 1300 жители, Марикостиново е петото по големина село в община Петрич. В селото има само един лекар, който е местен, но вече е на възраст над 80 години. Друг лекар пък идва от град Петрич, но само веднъж в седмицата.

Гергана Тодорова, кмет на село Марикостиново: "Аз от четири месеца правя запитвания в община Петрич в община Сандански, но никакво запитване нямам. И точно затова се наложи да пусна и обява в социалните мрежи."

От кметството в Марикостиново се наемат да подсигурят безплатно къща за престой на лекаря, който се съгласи да остане и да работи за постоянно в курортното село.

А местните хора се шегуват, че ако се намери лекар, те пък ще му намерят булка.

Иван Белдаров: "Ние тук сме стратегически център. Ако имаме постоянно лекар тук, (дето казва кметицата), ако е ерген и булка ще му намерим, само и само да се облекчи."
Илия Манов: "Ние сме вече на тази възраст, ние не може да пътуваме, сме винаги с кръвно. И би трябвало да има лекар."

Жителите на Марикостиново от няколко месеца са и без аптека. Те са принудени да пътуват до съседния град Петрич, ако искат да си закупят каквото и да е лекарство.

Кирил Шамеев: "Пенсионерите, знаеш как е. На превоз, некой има превоз, некой нема - трудно е. Нема ли аптека - загиваш. За два лева хапчета, че ти излезнат 5 лева."
Антоанета Макенджиева: "Беше много хубаво, като си имахме аптека. Понеже един аналгин да дотрябва, и най-вече за старите хора е проблема. Понеже не всеки има възможност да отиде до града да си купи. И това е голям проблем че няма аптека."

Кметът Гергана Тодорова е съгласна и на компромисен вариант - селото да има поне дрогерия, от която местните жители да могат да закупуват лекарства.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Какви са възможните политически сценарии след изборите в Германия?
Какви са възможните политически сценарии след изборите в Германия?
Българска делегация на посещение в Одеса
Българска делегация на посещение в Одеса