НОВИНИ

Село Труд на протест срещу централа за производство на биогаз

Жителите на село Труд излизат на протестно шествие срещу централата за преработка на биомаса, която се намира на 250 метра от последните къщи. Хората твърдят, че месеци наред са тормозени от неприятни миризми, шум и вибрации. Те искат незабавно закриване на производството. Часовете преди протеста, институциите свикаха извънредна пресконференция.

bnt avatar logo
от Нели Ангелова
21:24, 19.10.2016
Чете се за: 00:35 мин.
У нас

До този момент са направени над 20 проверки включително внезапни през нощта. Наложена е глоба от 600 лева за превишени вредни емисии, която инвеститорът обжалва. Инспекторите не са установили миризми извън централата. Контролът върху работата на съоръженията става постоянен, съобщиха от пловдивската екоинспекция.

Доц. д-р Стефан Шилев – директор на РИОСВ-Пловдив
"Да се направи четирикратно, във всеки един от сезоните на годината, замерване в период от 2 седмици с мобилна станция на газовете и наличието на вещества в атмосферата дали те не превишават нормите за качеството на въздуха."

Камионите с тор вече няма да минават през селото, съобщи кметът на община Марица след среща с инвеститора.

Димитър Иванов – кмет на община Марица
"Иска да изгради зеленчукова оранжерия за отглеждане на зеленчук и това ще бъде изпълнено и е на разположение, по което време да се изиска проверка от наша страна на местната власт, той е готов да откликне без проблем."

Според кмета на Труд честите проверки са повлияли единствено на графика на миризмите. Вече нямало такива след 18 чада, а се усащали след полунощ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВнР с препоръка към пътуващите български граждани в Турция
МВнР с препоръка към пътуващите български граждани в Турция
Над 300 спасени мигранти и пет открити тела при операции в Средиземно море
Над 300 спасени мигранти и пет открити тела при операции в Средиземно море