СЕМ допусна до изслушване шестима кандидати за директор на БНР

Съветът за електронни медии допусна до публично изслушване шестима кандидати за генерален директор на БНР. То ще се проведе на 20 и 21 януари, а изборът ще бъде на 22 януари. Продължава и работата по промените на Закона за радиото и телевизията. Днес регулаторът разгледа доклад на специализираната си администрация по внесения на 5 декември миналата година от Антон Кутев и група депутати проект за промени в Закона.

Милена Кирова
от Милена Кирова
преди 2 месеци
Чете се за: 00:36 мин.
У нас

3 работни групи - две в Министерството на културата и една в парламента подготвят промените в Закона за радиото и телевизията. Най-обсъждан е методът за финансиране на обществените медии. От регулатора разгледаха идеята 1,5 промила от БВП да отиват във Фонд "Радио и телевизия".

София Владимирова, председател на СЕМ: Няма никакво съмнение, че едно от задължителните условия за независими медии е тяхното адекватно финансиране. СЕМ също трябваше да получава своя бюджет от незаработилия Фонд "Радио и телевизия" , така че дебатът за финансирането на обществените медии, както и на регулатора вярвам трябва да се води по-активно.
Бетина Жотева, член на СЕМ: Аз персонално с две ръце гласувам за предложението за финансирането на обществените медии от бюджета - да, от процент от БВП.
Ивелина Димитрова, член на СЕМ: Тази цел, която се поставя - да бъде скъсана тази пряка връзка между генерални директори и Министерство на финансите и да се избегне това към момента административно определяне на бюджетна субсидия по не много ясен критерий е добро предложение.

СЕМ ще излезе със становище по предложенията, когато са готови докладите от всички работни групи.

Топ 24
Най-четени