Единодушно - с 5 гласа "за" Съветът за електронни медии гласува предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Така Костов беше на чело на общественото радио само 3 месеца. За временно изпълняващ длъжността генерален директор на БНР беше избран Антон Митов, който до момента заемаше длъжността директор на Архива.

След продължилата близо месец криза в общественото радио - днес вече има развръзка.

От СЕМ за пореден път определиха спирането на програма "Хоризонт" на 13 септември като безпрецедентен случай, което нарушава и Закона за радиото и телевизията, и Конституцията. Регулаторът постави акцент върху две думи: "отговорност" и "доверие". И изтъкна, че СЕМ трябва да поеме своята отговорност чрез отстраняването на Светослав Костов, за да спаси доверието в обществените медии.

Светослав Костов твърди, че не е извършвал, нито е допускал друг да извършва груби нарушения на Закона за радиото и телевизията. Той определи решението на СЕМ като "взето на всяка цена и без мисъл за радиото".

Тишината в ефира на "Хоризонт" за близо 5 часа струва поста на генералния директор на БНР. 3 месеца - толкова остана Светослав Костов начело на радиото. Днес от СЕМ припомниха, че са поели своята отговорност като го избрали за директор на БНР. Но все още нямали отговор на въпроса какво се случи на 13 септември.

Ивелина Димитрова, член на СЕМ: Това, което дори военно положение не може да направи, се случи под управлението на господин Светослав Костов с институцията Българско национално радио.
Розита Еленова, член на СЕМ: Професионалната и лична отговорност, която има един директор на обществена медия, е огромна. Присъствахме на лични нападки, обвинения от позицията на по-силния към по-слабия, на заиграване с властта, на заиграване със синдикализма.
Галина Георгиева, член на СЕМ: Смятам, че Съветът даде време и за съжаление той не се възползва от него, за да преодолее тази криза.
СЕМ единодушно гласува за предсрочното освобождаване на Светослав Костов

СЕМ единодушно гласува за предсрочното освобождаване на Светослав Костов

Единодушно - с 5 гласа "за" Съветът за електронни медии гласува предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. З...

Миналата седмица и главният прокурор посочи пред депутатите, че се проверяват две версии за спирането на програма "Хоризонт''. Оповести до къде е стигнало разследването.

Бетина Жотева, член на СЕМ: Наистина за мен беше необходимо да чуя решението на прокуратурата. Думите на главния прокурор за мен бяха достатъчни. За пръв път чух някои факти, които не бях чувала дотогава.
София Владимирова, председател на СЕМ: След като никой не може да поеме отговорност за спирането на радиото, не може да даде отговори защо нямаше в продължение на пет часа програма "Хоризонт", каква е моята гаранция, че това утре няма да се повтори.

Според вече бившия генерален директор на БНР в СЕМ са леко объркани.

Светослав Костов, бивш генерален директор на БНР: С решението си днес Съветът за електронни медии според мен показа, че или е над законите на България, или наистина цели дестабилизация на БНР. Ще обжалвам, естествено, решението. Нека съда да реши до колко регулаторът има право да прекрати моя договор за управление.
Николай Кунев, адвокат на Светослав Костов: И след като е безспорно, че в посочения период е безспорно, че информационните емисии са били излъчвани, тогава как е нарушено правото на информираност и респективно - това грубо ли е?
Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Светослав Костов: Ще обжалвам решението на СЕМ

Съветът за електронни медии гласува днес предсрочното прекратяване на мандата на генералния директор на БНР Светослав Костов. Пред медиите Костов заяв...

Новоизбраният временен шеф на БНР ще заложи на диалога в радиото. Съгласил се да поеме поста с една цел:

Антон Митов, и.д. генерален директор на БНР: Да изградя доверие със всички страни - затова и се навих, защото мисля, че мога да го направя.

БНТ: Смятате ли, че разделението може да бъде преодоляно?

Антон Митов: Да, разбира се, отдавна работим заедно, аз съм от 77-ма година в това радио с известно прекъсване, така че не е толкова страшно за мене поне.

Антон Митов определи като свой приоритет бюджетът на радиото за следващата година. А отношенията между СЕМ и Светослав Костов ще се решат в съда.

Всичко започна на фаталния петък 13 септември - тогава за близо 5 часа беше спрян сигналът на програма "Хоризонт". От ефир беше свалена журналистката Силвия Великова последва протест още същия ден. Така Силвия Великова се върна в ефира на радиото.

Но въпросите около спирането на сигнала на програма "Хоризонт" останаха. Затова СЕМ изслуша генералния директор. Междувременно редколегията на БНР поиска оставката му. СЕМ изслуша и тях.

Протестите продължиха.

Съветът за електронни медии даде 7-дневен срок на генералния директор на радиото да подаде оставка. Той не го направи. Започнаха и контрапротести в негова подкрепа. Парламентът избра временна анкетна комисия да се занимае със случая.

С три гласа "за" и два "въздържал се" СЕМ започна процедура за прекратяване на мандата на генералния директор. Главният прокурор беше изслушан в Парламента. Разследването продължава.