COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

СЕМ изслуша ръководството на БНР за спирането на сигнала на програма "Хоризонт"

Съветът за електронни медии изслуша генералния директор на БНР Светослав Костов за напрежението в медията и във връзка със спирането на сигнала на програма "Хоризонт" за 5 часа в петък. Стана ли ясно каква е причината за безпрецедентното спиране на радиото - вижте от прякото включване на Надежда Василева.

Надежда Василева
от Надежда Василева
18:00, 16.09.2019 (обновена)
Чете се за: 01:15 мин.
У нас

Повече от час директорът на БНР отговаря на въпросите на СЕМ. Според него, причината за прекъсването на програмата е технически проблем, свързан с оптичен кабел. Предложението да бъде направена профилактика е дошло от директора на дирекция "Техника".

Светослав Костов - генерален директор на БНР: Това не е решено на 12 или 13 септември, това е решено дни по-рано. Пропуск, че не сме уведомили нито КРС, нито СЕМ.
София Владимирова - председател на СЕМ: Каква е причината 5 часа да нямаме основна програма на обществен доставчик?
Светослав Костов - генерален директор на БНР: Ясно е, че проблем имаме чисто технически. Не съм дръпнал шалтера, както прочетох.
Константин Тилев - КРС: Говорим за спиране на сигнал, подаван от националното радио към предавателите, никой не е спирал предавателите.
;

От СЕМ изразиха тревоги от кризата в радиото.

Розита Еленова - член на СЕМ: Аз съм гласувала за вас, както съм гласувала за предишния генерален директор и аз съм искала оставката на предишния генерален директор заради влошената работна среда.
Светослав Костов - генерален директор на БНР: С продължаващите волеизлияния се нагнетява още повече напрежение, отколкото успокояване на обстановката. БНР има най-висок процент на доверие, не определен журналист в него.

От днес "Хоризонт" ще ръководи досегашният програмен директор на радиото и дългогодишен журналист Мартин Минков.

В петък предстои СЕМ да излезе със становище по случая със спирането на програмата.

;

От медийния регулатор поискаха яснота и около скандала с журналистката Силвия Великова и временното й сваляне от ефир.

Ивелина Димитрова - член на СЕМ: Самата г-жа Великова сподели, че възприема това като опит за цензура. Това беше ли посегателство върху свободата на словото?
Светослав Костов - генерален директор на БНР: Никой не твърди, че Силвия Великова не е добър журналист. Дали е имало цензура - не, няма цензура, дали е сменена в ресора, не, не е сменена в ресора.

В петък Силвия Великова заяви, че не е разбрала погрешно, когато са й казали, че ресорът й е отнет и е свалена от ефир.

Силвия Великова - журналист от БНР: Ресорът ти го поема еди кой си колега, предаването ти утре го поема еди кой си колега, очевидно е сваляне от ефир.

Шефът на БНР обаче посочи, че в почти всички ресори има по двама или трима журналисти, без съдебния.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Децата, спасени от огнения ад в Търново, в приемно семейство
Децата, спасени от огнения ад в Търново, в приемно семейство
ДРУГИТЕ новини: Полет по италиански
ДРУГИТЕ новини: Полет по италиански