НОВИНИ

СЕМ определи като недопустимо случилото се в предаването "Референдум"

Съветът за електронни медии разгледа като първа извънредна точка случилото се в предаването "Референдум" и го определи като недопустимо. От Регулатора са категорични, че екипът на БНТ е реагирал професионално.

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:47, 02.10.2019 (обновена)
Чете се за: 00:55 мин.
У нас

В своята декларация Съветът за електронни медии изразява тревога по повод нарушаване на Споразумението за отразяване на предизборната кампания, подписано между БНТ и политическите сили. (

От регулатора напомнят, че в предизборната кампания ролята на обществената БНТ е от съществено значение за обективното, равнопоставено и справедливо представяне на участниците, от една страна, и за информираността на гласоподавателите, от друга.

Ивелина Димитрова, член на СЕМ: Смятам, че екипът на предаването "Референдум" реагира професионално като по този начин всъщност се спази споразумението. Не може който и да е политик да изземва ролята на водещия, да дава оценки, квалификации или да отправя заплахи.
Галина Георгиева, член на СЕМ: В никакъв случай не се толерира подобно поведение и споразумението с ЦИК е... бихме искали да играе роля на гаранция, но ето че ставаме свидетели на нещо различно.

От СЕМ са категорични, че журналистите в Българската национална телевизия притежават опит и умения за отразяване на политически кампании, както и професионално самочувствие да реагират адекватно, в защита на обществения интерес.

София Владимирова, председател на СЕМ: Мисля, че това, което всички изразиха ясно е подкрепата си за БНТ, за екипа на предаването "Референдум" , затова, че са спазени високите професионални и етични стандарти, които се очакват и изискват от журналистите на БНТ и за подкрепата, която генералния директор изрази спрямо журналистите, работещи в обществения оператор.

От СЕМ припомниха, че могат само да извършват мониторинг, но не и да санкционират участниците в предизборната кампания.

Бетина Жотева, член на СЕМ: Много съжалявам ето в такива моменти страшно ми липсват някои точки в закона за радиото и телевизията. Надявам се това да е обица на ухото на всички, които го пишат този закон и го променят в момента.

От СЕМ изпратиха в ЦИК запис от предаването "Референдум".


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Реакции на скандала в Референдум и в Министерския съвет
Реакции на скандала в "Референдум" и в Министерския съвет
Киев е подписал формулата Щайнмайер
Киев е подписал "формулата Щайнмайер"