НОВИНИ

Семеен музей в Самоводене съхранява бита на миналото

Семейство от великотърновското село Самоводене вече 10 години съхранява в двора си етнографски експозиции, които пресъздават бита на българина от средата и края на 19 век. Входът винаги е бил безплатен.

bnt avatar logo
от ​Ивелина Белчева
12:44, 14.04.2017
5315
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Колекцията пази предмети, оставени в наследство на семейство Маслянкови от техните предци, но и дарения от цялото село. Започнал да я събира бившият военен Георги Маслянков, вече покойник.

Тук са подредени както широко разпространени инструменти за обработка на земята, така и редки артефакти на миналото, които липсват дори в големите музеи. Пенсионираната учителка по математика се радва, че ги посещават много ученици по заявка, но идват и цели автобуси с чужденци.

Елка Маслянкова: Повече от 500 човека минават годишно през музея, разказвам им каквото знам и каквото мога. Музеят е безплатен и така ще си остане.

В двора са оформени няколко майсторски работилнички - на бъчвар, кожухар, шивач и обущар, а за тяхната автентичност допринасят и майсторските свидетелства на реалните хора, подарили вещите си за музея. Тук се съхраняват народни носии, изработени преди повече от сто години.

Елка Маслянкова: Махнах ги за зимата, бях ги прибрала вътре, сега ще ги сложа върху манекените за новия сезон.

За десетте години, в които е отворен, етнографският музей в Самоводене е посетен от хора от 38 държави, които са оставили в книгата за гости своите благодарности на 11 езика.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Само един дежурен лекарски кабинет работи в Благоевград през празниците
Само един дежурен лекарски кабинет работи в Благоевград през празниците
Младежи украсиха дървета в Морската градина във Варна
Младежи украсиха дървета в Морската градина във Варна