НОВИНИ

Семейна стая за недоносени бебета и техните родители в Русе

Отделението по Неонатология в Университетската болница "Канев" в Русе вече има семейна стая за недоносени бебета. В нея майките ще могат да се грижат за децата си, да ги кърмят и да осъществяват т.нар. "кенгуру-грижа". Това е възможност за плавен преход в отглеждането на бебето от болнична към близка до семейната среда.

bnt avatar logo
от Даниела Василева
13:34, 25.08.2019
Чете се за: 00:37 мин.
У нас

Русе е петият град, в който фондация "Нашите недоносени деца" прави дарение, за да се открие стая, в която майките могат да полагат грижи, след като бебета им са изведени от кувьозите. Заради малките им размери - понякога недоносените бебета се раждат с тегло под 1 000 грама, родителите се страхуват да пипнат, да ги прегърнат. А майчината ласка е много важна за тяхното развитие.

Д-р Лиляна Ташкова - началник Отделение неонатология - УМБАЛ "Канев": Предразполагаме майката към контакт с бебенцето. Постепенно, но сигурно, тя свиква със своето детенце. Вече не се страхува.

Мартина е родена на 11 юли с тегло един килограм. За месец и половина тя е наддала със 750 грама и вече е поставена в термолегло. За майка й Ралица Никифорова това е първият ден, в който може сама да се грижи за детето.

Ралица Никифорова: Невероятно е, че има възможност това да стане в такава приятна обстановка, и винаги мога да разчитам на подкрепата на лекарите и на сестрите. Да съм спокойна, когато наближи моментът за изписване на детенцето.

За първите 6 месеца на годината в Университетската болница "Канев" са се родили 61 недоносени бебета, което е 10% от общия брой новородени.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Фотоизложба показва част от архитектурните шедьоври на Русе
Фотоизложба показва част от архитектурните шедьоври на Русе
Авария в ТЕЦ - Перник замърси р. Струма
Авария в ТЕЦ - Перник замърси р. Струма