НОВИНИ

Семейство с бебета е блокирано във Виена след кражба на номерата на колата им

Семейство с две бебета на 8 месеца е блокирано във Виена след кражба на регистрационните табели на автомобила им. Българите са търсели помощ без резултат от всички институции в България и Австрия и се обърнаха към "По света и у нас", защото по думите им подобен казус не е нормативно уреден. След нашата намеса, от КАТ посочват, че сънародниците ни могат да изпратят пълномощник в Пътна полиция, за да им бъдат издадени транзитни номера, които да бъдат пратени по пощата във Виена. Повече за перипетиите на младото семейство - в репортажа на Цвета Младенова.

Цвета Младенова
от Цвета Младенова
17:20, 07.07.2017
Чете се за: 01:39 мин.
У нас

Това е трябвало да бъде една незабравима годишнина във Виена за младото семейство. И тя със сигуност няма да бъде забравена, защото на връщане от тържеството, съпрузите установяват, че номерата на автомобила им са откраднати. Това се случва преди близо две седмици и от тогава двамата се опитват без резултат да се върнат в България с 8-месечните си деца. Още същия ден подават сигнал в австрийската полиция и питат дали може да им бъдат издадени временни номера.

Юлия Пъшкина: "Те казаха - не можем да ви помогнем. Това, което трябва да направим е според австрийските закони да регистрираме тук колата - тя да мине нов технически преглед - това всичко е свързано с такси пари и ние съответно не се съгласихме, защото все едно правим двойно нещо, при положение, че ние дори няма да я ползваме в Австрия колата, тя ще се прибере в България".

Пишат до външно министерство, президента и омбудсмана, след като от българското посолство във Виена и отказват помощ с аргумента, че нямат практика да се занимават с полицията.

Юлия Пъшкина: "Аз обясних на няколко пъти, че аз не искам да ми търсят номерата, аз искам просто да ми помогнат по някакъв начин, ако има някаква процедура, по която ние на самоход, заедно с нашата кола и двете ни бебета да се приберем до България. Тя каза - ние не се занимаваме с това и разговорът приключи."

Успяват да стигнат и до шефа на КАТ във Велико Търново, където колата им е регистрирана. След дълъг разговор, той ги уверява, че има нормативен пропуск и техният случай не може да се реши по законен път. Тогава Юлия прибягва до форумите в Интернет и търси помощ от други потърпевши. Оказва се, че техният случаи съвсем не е изолиран. Получава съвети и от шофьори на ТИР-ове да си направят фалшиви номера.

Юлия Пъшкина: "Посъветваха ни да отидем в рекламна агенция, която да ни отпечата регистрационния номер на колата, само че той е пластмасов - не е този оригиналния, който, но той изглежда буквално като оригиналния и ако полицията не отиде нещо да го... не знам".
"Но за мен това не е решение... това е абсурдно. Аз лично няма да го направя, най-малкото защото първо съм с две деца, няма как да рискувам да пътувам с такива номера и второ за мен това не е решение. Трябва да се намери някакъв законов начин, по който хората да могат да се приберат."

След нашата намеса от Пътна полиция ни увериха, че случаят може да бъде решен по законен начин, ако потърпевшите българи изпратят свой пълномощник в КАТ, който да представи документи, че табелите действително са откраднати.

Деница Иванова - инспектор в Пътна полиция - КАТ: "Има вариант да бъдат издадени транзитни регистрационни табели от България. Трябва собственикът или упълномощено от него лице да подаде заявление в Пътна полиция. Трябва да бъде придружено от копие на документа, който удостоверява извършената кражба и регистрационните табели трябва да са обявени за издирване".

Вероятно след като чуе това, семейството на Юлия ще опита отново, а ние ще следим дали този път ще има благополучен резултат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Еврозоната одобри отпускането на помощ от 8,5 милрд. евро на Гърция
Еврозоната одобри отпускането на помощ от 8,5 милрд. евро на Гърция
Тесни тротоари изнервят пешеходци и велосипедисти
Тесни тротоари изнервят пешеходци и велосипедисти