НОВИНИ

Семинарист ще донесе Благодатния огън за Пловдивската епархия

Дванадесетокласник от Пловдивската духовна семинария ще донесе Благодатния огън за цялата Пловдивска епархия. Да държи в ръцете си светинята и да я раздаде на хората за Великден е награда за зрелостника Иван Щътов. Той е избран измежду съучениците си за отличните резултати, които е показал през петгодишния курс на обучение в духовното училище.

БНТ2-Пловдив
от БНТ2-Пловдив ​Росица Колева
09:25, 07.04.2018
Чете се за: 00:49 мин.
У нас

За първи път Благодатния огън ще се носи от ученик и това е голяма чест за Семинарията, споделя нейният ректор отец Добромир Костов. Той ще придружи възпитаника си Иван Щътов до летище София, за да посрещнат делегацията от Йерусалим, която ще донесе божествената светлина.

Добромир Костов, ректор на Пловдивската духовна семинария "Св. Св. Кирил и Методий": "Иван е много ученолюбив, скромен, много се вълнува, преживявайки всички духовни радости в църквата. Наистина бих го посочил за пример за подражание и така ми се иска всички негови връстници не само съучениците в духовната семинария, въобще в България, да бъдат малко поне като него".

За дванайсетокласника Иван Щътов пренасянето на огъня до митрополитския храм на Пловдив е голяма отговорност.

Иван Щътов, семинарист: "Взимането на този Благодатен огън, на тази Велика светиня на православието е нещо много голямо и вълнението също е много голямо. Затова се вълнувам и не мога да изкажа радостта, която ме очаква. Аз съм силно вярващ християнин и това просто може би още повече ще ме засили във вярата".

Горд от постиженията на Иван бил и неговият дядо, който е свещеник в църквата на град Куклен. Под негово влияние момчето мечтае да стане духовник.

Иван Щътов, семинарист: "Аз като малък имах и една друга мечта - да стана футболист, но той винаги ми казваше, че едното ще надделее над другото и че това ще е вярата, православието и така се случи".

Бъдещият абитуриент се надява на есен да продължи образованието си в духовната академия.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТИР се обърна на автомагистрала Тракия край Пазарджик
ТИР се обърна на автомагистрала "Тракия" край Пазарджик
Бившият бразилски президент Лула да Силва не се предаде на полицията
Бившият бразилски президент Лула да Силва не се предаде на полицията