COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сенатът на САЩ гласува отмяна на кризисната ситуация по границата с Мексико

Сенатът на САЩ гласува за отмяна на кризисната ситуация по южната граница, която беше обявена от президента Доналд Тръмп. Така сенаторите блокираха достъпа му до средства за строеж на гранична стена.

от БГНЕС
21:35, 14.03.2019
Чете се за: 00:30 мин.
По света
сенатът сащ гласува отмяна кризисната ситуация границата мексико

Отхвърляне на извънредното положение беше първо гласувано и прието от Камарата на представителите. Това се очакваше с оглед на факта, че в долната камара на Конгреса опозиционната Демократическата партия има мнозинство.

Изненадващ беше вотът на Сената. Предложението за отхвърляне на наложеното от президента извънредно положение бе прието с вот от 59 „за“ и 41 „против“. 12 републикански сенатори са гласували „за“. Сред причините да застанат срещу президента бяха опасенията им за опит на изпълнителната власт за престъпване на законовите ѝ правомощия.

Миналия месец президентът обяви извънредно положение по границата с Мексико. Така той се опита да си осигури 3,6 милиарда долара финансиране за предложената от него гранична стена. Тези пари не подлежаха на гласуване в Конгреса, тъй като се смятат за извънреден ресурс. Ходът на президента беше в отговор на провала в преговорите за осигуряване на 5,7 милиарда долара за строежа на гранична стена.

Очаква се Доналд Тръмп да наложи вето на решението на Конгреса. То ще бъде първото му, откакто встъпи в длъжност.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
На живо: Хлябът на България е гарантиран, увери министър Танева
На живо: Хлябът на България е гарантиран, увери министър Танева
ЕК: Обстановката по балканския бежански маршрут е стабилна
ЕК: Обстановката по балканския бежански маршрут е стабилна