Сергей Игнатов: Има лидерска криза в Медицинския университет

Скандалът в Медицинския университет в София означава, че има лидерска криза. Тя е започнала още лятото, коментира бившият министър на образованието Сергей Игнатов в "Денят започва с Георги Любенов". По думите му, тази криза се изразява дори в последните, когато вече има избран нов ректор, а старият казва, че очаква съдът да се произнесе кой е той.

Росица Белева
от Росица Белева
преди 3 години
Чете се за: 00:48 мин.
У нас
Сергей Игнатов, бивш министър на образованието: Понеже съм бил два мандата ректор, зная едно: ако нещата са така, те са изпуснати. Лидерският проблем е основният. Това, което прави министър Кунева е правилно, тя е дала нещата в ръцете на прокуратурата. Тя трябва да каже на своите подчинени да говорят по-малко, защото и без това постоянно се внушава 25-27 години, че българското образование не става за нищо, че българската медицина и здравеопазване не стават за нищо. Сега когато се говори за най-авторитетния ВУЗ, има едно положително нещо - това, че ръководството е оставило като резерв в сметките 85 млн. лева.

Според Игнатов този скандал ще повлияе на авторитета на цялата образователна система и младите хора ще предпочетат да учат в чужбина.

Сергей Игнатов, бивш министър на образованието: Ние се борим нашите млади хора да станат да учат в България и когато чрез необмислени пресконференции, съобщения, че ДАНС е влезнала в университета - това нещо разрушава авторитета на цялата образователна система и хората започват да си мислят, щом най-авторитетният Медицински университет има проблем, да ходим и ние в чужбина.

За реформата в образованието Сергей Игнатов коментира, че тя е тръгнала плавно, но със сътресения заради проблема с учебниците.

"Хубаво е, че имаме увеличение на средствата за образование. Това означава, че законът ще бъде финансиран и че правителството залага образованието като приоритет, каза още бившият министър на образованието.


Другите акценти от разговора вижте във видеото.

Топ 24
Най-четени