НОВИНИ

Сергей Лавров е приел поканата да посети България

Започналият днес строеж на второто разширение на Турски поток на българска територия обсъдиха първите дипломати на България и Русия в Москва. Екатерина Захариева и Сергей Лавров разговаряха за развитието на стратегическите енергийни проекти. В момента министър Захариева се среща с представители на българската общност. Вижте повече в прякото включване на Ирина Цонева.

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
20:45, 21.10.2019
Чете се за: 01:32 мин.
У нас

Това е първа визита на български външен министър в Русия от 2011 година. Днес и Сергей Лавров и Екатерина Захариева определиха като символичен факта, че тя се случва именно през 2019 година, когато честваме 140 години от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Важна среща днес, на която беше отбелязан успеха на осъществените през тази и миналата година контакти на най-високо ниво. Среща с важен акцент върху стратегическите енергийни проекти между двете страни, в която Сергей Лавров отбеляза завършилата неотдавна модернизацията на 5 и 6 енергоблок на АЕЦ "Козлодуй" и удължаването с 10 години на срокът им на функциониране.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия : Росатом подаде оферта в процедурата по избор на стратегически инвеститор във възобновяването на строителството на АЕЦ "Белене" и разчита на добър шанс за нашата компания като производител на реакторите в Белене. А и днешното събитие е началото на строителството на Български поток, да "Балкански поток", виждате даже бях готов и български да го нарека. Това е още една решителна крачка в продължението на второто разширение на турски поток, това безусловно и допълнително ще укрепи енергийната безопасност на Европа.
Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Считаме, че това е важен проект, който ще доведе до диверсификация на източниците, не само за България, но и за целия регион. И се надявам строителството да приключи в срок и тръбите да стигнат до българо-сръбската границата до края на 2020 година.

Двустранното сътрудничеството в търговията, образованието и туризма също беше акцент в днешните разговори.

По актуалните международни теми и двамата министри изразиха съжалението си за блокирания диалог Белград -Прищина и изразиха надежда след изборите в Косово той да бъде възстановен с медиацията на ЕС и в името на стабилността на целия балкански регион.

Сергей Лавров - министър на външните работи на Русия: Русия е против това този регион да се разглежда като арена на геополитическо противопоставяне и е заинтересована от неговата стабилизация и устойчиво развитие.
Екатерина Захариева - министър на външните работи на България: Изразих съжаление, че ЕС не взе решение за старт на преговорите със Северна Македония и Албания. Надявам се в началото на следващата година позицията на някои лидери, които още не са сигурни да променят мнението си.

В навечерието на предстоящата утре в Сочи среща Путин -Ердоган за Сирия, Сергей Лавров заяви, че към момента е необходими активен диалог между кюрдите и Дамаск, диалог който Русия би подкрепила напълно.

В Москва Екатерина Захариева поднесе цветя на два символични за общата история на страните ни паметника, на загиналите в боя при Плевен руски бригадири по време на Руско-турската война и на славянските просветители Кирил и Методий.

Руския външен министър прие поканата на българския първи дипломат да посети страната ни възможно най-скоро.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално за БНТ - жената, която приземи марсохода Кюриосити
Специално за БНТ - жената, която приземи марсохода "Кюриосити"
Повече пари за здраве и пенсии през 2020 г.
Повече пари за здраве и пенсии през 2020 г.