COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сергей Лавров: Разширяването на НАТО към Македония е грешка

Съществува "джентълменски договор" от деветдесетте години между Русия и САЩ и западните съюзници, с който НАТО обещава, че няма да се разширява на изток към границите на Русия и който е нарушен с трите разширявания на НАТО. Сега в тази игра искат да въвлекат и Балканите, пише скопският вестник "Нова Македония", цитирайки ръководителя на руската дипломация Сергей Лавров.

от Източник: БТА
09:37, 20.02.2018
Чете се за: 01:50 мин.
По света
Сергей Лавров: Разширяването на НАТО към Македония е грешка

Разширяването на НАТО е грешка и същевременно означава нарушаване на джентълменския договор, за който споменах и който сега получи цялостно потвърждение в официален архивен документ, от който САЩ неотдавна премахнаха грифа "секретен". Всички знаеха за това и ние просто се уверихме какво наистина се е случвало, след като бяха оповестени тези архивни документи, заяви Лавров в интервю за сръбската информационна агенция "Бета", попитан дали Москва има намерение да се противопостави на очакваното присъединяване на Македония към НАТО.

Според Лавров разширяването на НАТО е подкопаване на договореното през деветдесетте години. "Ние неведнъж предупреждавахме колегите от НАТО, че тази линия, която претърпя три вълни на разширяване, а сега се очаква още една вълна, не само че представлява подкопаване на всичко онова, което договаряхме през деветдесетте години, че никой няма да осигури своята сигурност за сметка на сигурността на другите, а представлява може би най-сериозното предизвикателство за общата европейска стабилност и сигурност", заявил ръководителят на руската дипломация, цитиран от в. "Нова Македония".

Според него нищо, което сега прави НАТО, не увеличава сигурността на балканските държави, които от страна на Русия не са заплашени от нищо. Нищо от онова, което се случва сега, не е стъпка към подобряване на способността на НАТО да отговори на истинските, а не на измислените заплахи. Не виждам как тези три вълни на разширяване направиха НАТО по-способна в борбата с терористичната заплаха и заплахата от престъпността с наркотици, включвайки и онези заплахи, които идват от Балканите, където след неоправданото, едностранно обявяване на независимостта на Косово бе създадена територия, която представлява пример за корупция и "черна дупка", изтъкнал Лавров, цитиран от вестника.

На повторен въпрос да отговори конкретно за Македония, руският външен министър заявил, че Москва не прави разлики. Смятам, че приемането на Черна гора бе напълно изкуствено и ненужно. Обърнахме внимание, че методът на показване на волята на народа във формата на референдум става все по-малко популярен при взимането на такива доста съдбоносни решения", заявил Лавров, цитиран от"Нова Македония".

Давайки показания на съдебния процес за насилието в парламента на Македония на 27 април миналата година, депутътът и лидер на Алианса на албанците Зиядин Села заявил, че в прес-залата бил ударен с монитор и с пръчка от знаме и чул заплахи, отправени към него, че ще бъде убит, пише в. "Нова Македония". В един момент той бил нападнат от лица от тълпата, които го удряли с юмруци, след което той изгубил съзнание. Последното, за което си спомня, е това, че е паднал на колене, след което започнали да го удрят по главата и тялото.
Села дошъл в съзнание след два часа в канцеларията на парламента, където пристигнала полиция и спешна медицинска помощ. Полицаите го маскирали като ранен полицай и го откарали в болница. В болницата лекарите констатирали, че е с опасност за живота.

Като последица от претърпяното на 27 април Села заявил, че и сега получава терапия за болки и лоша памет. Разказът на Села за случилото се бе в отговор на въпроси на прокурора. На предишното съдебно заседание адвокатът на Села поиска компенсация за своя клиент в размер на 30 милиона денара. Средствата, които се искат като компенсация, са за материалните разходи за лечението на Села, както и за претърпяната физическа болка, нарушаване на личния интегритет и претърпения страх, пише скопският вестник.

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Още страни в Европа са засегнати от коронавируса
Още страни в Европа са засегнати от коронавируса
Българският червен кръст в Бургас отчита успешна година
Българският червен кръст в Бургас отчита успешна година