НОВИНИ

Сергей Лавров с обвинение към Вселенския патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей предприема провокация спрямо украинската църква с пряката подкрепа на САЩ. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров в интервю за френски медии, предаде ТАСС. Извадки от интервюто за телевизията "Ер Те Франс", списанието "Пари мач" и вестник "Фигаро" са поместени днес на уебсайта на руското външно министерство.

bnt avatar logo
от БТА
22:28, 12.10.2018
Чете се за: 00:37 мин.
По света
сергей лавров обвинение вселенския патриарх

"Украинският патриархат не е обръщал гръб на Руската православна църква, защото Украинската православна църква към Московския патриархат е против провокациите, които сега подхваща Костантинополскит патриарх Вартоломей с пряката публична подкрепа на Вашингтон", казва Лавров.

Пред френските журналисти той засяга също теми като обвиненията към Русия за кибератаки и сирийската криза.

По думите на първия дипломат на Русия, когато "по естествен начин" приключат "истериката" и "пристъпите на политическа лудост" с тези обвинения за руски хакерски атаки, тогава Москва ще чака опонентите си "на юридическото поле за сериозен професионален и непропагандистки разговор".

Лавров подчерта, че споразумението между Русия и Турция за създаване на демилитаризирана зона в сирийската провинция е временно. Според него конфликтът в Сирия ще приключи, когато бъде възстановена "властта на сирийския народ" и когато "всички, които не са поканени, напуснат тази територия". Според него Съединените щати, които създават по източния бряг на река Ефрат в Сирия алтернативни органи на властта, се опитват да създадат там псевдодържава или започват опасна игра с идеята за голям Кюрдистан.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ражданията с цезарово сечение в света са се удвоили  за 15  години
Ражданията с цезарово сечение в света са се удвоили за 15 години
България бе избрана за член на Съвета по правата на човека на ООН
България бе избрана за член на Съвета по правата на човека на ООН