НОВИНИ

Сериозен спад на туристите на българското Черноморие

15% по-малко туристи са избрали да почиват по Българското Черноморие в сравнение с миналата година. А опасенията на хотелиерите за труден и слаб сезон се увеличават. Ще има ли промяна в цените и как реагира туристическия бранш на отлива на туристи?

bnt avatar logo
от М. Малева, Н. Сутрева
20:11, 06.07.2019
Чете се за: 01:49 мин.
У нас

Че туристите това лято са по-малко вече е неоспорим факт. Причините са комплексни - пренасочването на туристите към основните ни конкуренти - Турция и Тунис, фалитът на един от големите немски чартърни превозвачи, както и спирането на самолетите Боинг 737 макс. Хотелиерите се опитват да спасят сезона с различни промоционални оферти. Цените обаче не могат да паднат под себестойността на туристическия продукт, защото това би било за сметка на качеството.

;

На фона на увеличените разходи някои от хотелиерите в курортите край Варна вече свалят цените, за да привлекат повече туристи. В хотелите с три звезди нощувка и закуска струват между 70 и 120 лева, а в тези с по-висока категория еднодневен туристически пакет "ол инклузив" се предлага на цена от 160 до 280 лева.

Стоян Маринов - Варненска туристическа камара: Сега ситуацията е такава, че много хотели във високия сезон, когато имат незаети стаи, ще пристъпят към подобни намаления, които в определени случаи ще достигнат и до половината от нормалната цена.

За да компенсират слабия сезон, хотелиерите търсят нови партньори.

Ивелина Попова - хотелиер в курорта "Златни пясъци": Стараем се да привличаме клиенти от съседните нам страни. Не, че не работим добре на румънски пазар, но вероятно там има още опции да увеличим търсенето.

Според бранша спадът в ранните записвания ще бъде донякъде компенсиран от резервациите в последната минута.

Стоян Маринов: Някои казват, че това е последствие от лош маркетинг, не е така, защото, ако погледнете пазара в Германия, някъде 25% от ваканционните туристи се записват в последната минута.

По Южното Черноморие също има отлив на туристи. В началото на юли хотелите и къщите за гости са почти празни. Плажове със скъпите чадъри и шезлонги - също. В големите курорти "Елените", "Свети Влас" и "Слънчев бряг" само част от хотелите са пълни. От бранша казват, че още през февруари са алармирали за спада в ранните записвания, но без резултат.

Георги Тръпков - хотелиер от Поморие: Много страни направиха неща, които ние като държава и бизнес ги проспахме. Направиха намаления на ДДС - Гърция и Румъния, направиха безвизово приемане на руснаци в Турция.

Според хотелиерите, концесията на плажовете и скъпите чадъри и шезлонги са сред причините за отлива на туристи.

Георги Тръпков: Тази концесия на плажовете не води до просперитет на туризма. И хотелиерите са недоволни и потребителите са най-недоволни.

Сега усилията на хотелиерите са насочени към привличането на повече индивидуални туристи, които правят резервации през електронните платформи и идват у нас с нискотарифните авиокомпании.

;

За разлика от курортите край Варна и тези по Южното Черноморие, това лято общините Шабла, Каварна и Балчик посрещат повече туристи в сравнение с миналата година. Там свободни места за юли и август няма. Според туристическия бранш, това се дължи на красивата природа и спокойствието.

Днес в ранния следобед мощна буря се разрази над каварненското село Българево. Бурният вятър е изтръгнал чадърите от пясъчната ивица, а туристите са се разбягали панически от плажа.

Според кмета на село Българево се е излял проливен дъжд за 10 минути, може би около 27-28 литра на квадратен метър.

По последна информация пострадали хора няма, има нанесени материални щети, основно в местността Дъблока. Няма наводнени къщи, нито наводнени улици.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ден за размисъл е преди предсрочните парламентарни избори в Гърция
Ден за размисъл е преди предсрочните парламентарни избори в Гърция
Отново засилен трафик към Гърция на всички гранични пунктове
Отново засилен трафик към Гърция на всички гранични пунктове