НОВИНИ

Сериозни разминавания в документите и изпълнението на ремонта по пътя край Своге

Разследващи и полиция днес влязоха в офисите на фирма "Мегаинвест холд" в Дупница. Тя е партньор на "Трейс груп" в консорциума, ремонтирал пътя през Искърското дефиле от Мездра до Нови Искър. В разговор с репортер на "По света и у нас" мажоритарният собственик на "Трейс груп" проф. Николай Михайлов коментира, че ремонтът е изпълнен точно според проекта, а дали има допуснати нарушения могат да установят само разследващите.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
18:13, 28.08.2018
Чете се за: 01:09 мин.
У нас

Този следобед стана ясно, че проба от асфалта е взета през юли 2014 г. Частна лаборатория в Стара Загора е потвърдила, че асфалтът отговаря на всички изисквания. По-нова проба след катастрофата в събота обаче отрича тези резултати. Сега прокуратурата издирва с какви сертификати са материалите за асфалтовите смеси и защо има разминаване в информацията по документи и реално положената настилка на пътя.

Бисерка Стоянова, следовател в НСлС: Това е посещение за приемане на документи от Търговско дружество, което е необходимо ние да анализираме. Ние сме приключили, всичко което е необходимо сме приобщили, така че това е за сега.

Лабораторни тестове са показали, че има недопустим материал в асфалта на пътя София-Своге, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков. Предтои да бъдат направени допълнителни тестове.

Николай Нанков, министър на регионалното развитие и благоустройството: Съгласно изискванията на АПИ, този материал е недопустим за полагане в асфалтовата част на пътя.
;

Собственикът на "Мегаинвест Холд" Цветан Цветанов изпрати до медиите право на отговор, в което заявява, че дружеството не е нито изпълнител, нито подизпълнител, нито партньор при ремонта на участъка край Своге.

Мажоритарният собственик на "Трейс груп" проф. Николай Михайлов заяви, че всичко е изпълнено според зададения проект и дали има допуснати грешки, трябва да установят разследващите. Според проф. Михайлов, проблемът е в нормативната база, по която е ремонтиран участъкът. Бързано е със сроковете за ремонта, за да се спаси финансирането, отпуснато от Световната банка.

;

Днес пресконференция даде и областният управител на София Илиан Тодоров, който поиска повече правомощия за областните управители. Той е разговарял с лидера на ПГ на "Обединени патриоти" Волен Сидеров по темата.

Илиан Тодоров - областен управител на Софийска област: Областните управители заедно с областните администрации да се грижат изцяло за ремонтите на пътищата и да поемат цялата отговорност за това. И когато, недай Боже, се случи подобно нещо, да е ясно кой е отговорен за това и кой не си е свършил работата. А най-голямата цел е да има превенция. Защото в момента няма превенция.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Опасен пътен участък край Елин Пелин
Опасен пътен участък край Елин Пелин
Тестове са показали недопустим материал в асфалта на пътя София-Своге
Тестове са показали недопустим материал в асфалта на пътя София-Своге