НОВИНИ

Сестрите от вътрешното отделение на болницата в Карлово може да напуснат

Тревожен сигнал от болницата в Карлово. Още едно отделение там може да остане без медицински сестри. След детското, предизвестия за напускане подадоха и сестрите от вътрешното отделение. Основното им искане е стартова заплата от 950 лева. Проблемите на лечебното заведение са обсъдени на извънредно заседание на общинската здравна комисия. Управителят на болницата се срещна и със здравния министър.

Альоша Шаламанов
от Альоша Шаламанов Екип на "По света и у нас"
19:58, 30.09.2019
Чете се за: 01:01 мин.
Още

Общо 13 медицински сестри и 3-ма лекари от карлосвката болнциа са подали предизвестия за напускане.

Даниела Икимова - медицинска сестра: "Съжаляваме, че тази болница ще остане без специалисти, които да се грижат за децата ни, за децата ви".

На заседание на общинската здравна комисия управителят на болницата е предложил два варианта за повишаване на заплатите на сестрите.

Д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: "Заплати 800, 820, 850,900 плюс ДМС за извършена дейност през месец октомври.
Силвия Стайкова - медицинска сестра: Имаме клинични пътеки, определен лимит и ако не го изпълним... ДМС няма да има, така че няма да има и добавка към заплатите, оставаме си с тези предложени 100 лв може би до пенсия.

Вторият вариант заплатите на всички медицински сестри да се увеличат на 950 лева. Тази стъпка обаче щяла да създаде финансови проблеми на болницата.

д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: Ако не издържим финансово знаете при повишена заплата по Кодедкса на труда - тогава всички заедно си намаляваме заплатите.

Сестрите от Карлово трябва да решат до четвъртък кой от двата варианта избират.

д-р Христо Пелев - управител на МБАЛ "Д-р Киро Попов" - Карлово: Днес на срещата заявиха, че всички си оттеглят заявленията за напускане.

В "Още от деня" по БНТ заместник-министър Бойко Пенков съобщи, че в бюджета на здравната каса за догодина ще има повече пари за болнична помощ.

д-р Бойко Пенков - зам.-министър на здравеопазването: Политиката на държавата и на МЗ е тези средства да отидат не за увеличение на обеми да има един оборот безкраен, а да се увеличат цените. Тази разлика в увеличението, за която ще се борим в преговорите това да се случи, да отиде като заплата на хората.

На срещата със здравния министър директорът на болницата в Карлово е получил уверение, че и догодина ще има устойчиво финансиране за общинските лечебни заведения.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Евростат: Безработицата в България намалява
Евростат: Безработицата в България намалява
БДЖ спря временно 14 пътнически влака заради липсата на локомотиви
БДЖ спря временно 14 пътнически влака заради липсата на локомотиви