COVID-19 COVID-19 Следи тук
назад

Сеул не обмисля разполагането на американско ядрено оръжие на своя територия

Южна Корея не разглежда възможността за разполагане в страната на тактическо ядрено оръжие на САЩ в отговор на севернокорейските военни провокации. Това заяви южнокорейският министър на външните работи Кан Гьон Хва.

от БГНЕС
10:03, 11.09.2017
Чете се за: 00:34 мин.
По света
Сеул не обмисля разполагането на американско ядрено оръжие на своя територия
„Към дадения момент този въпрос не се разглежда на ниво правителствена политика. Нашата политика е в пълна подкрепа на премахването на ядрените оръжия“, заяви тя.

Въпреки това Кан допълни, че властите следят за общественото мнение по въпроса, което според нея в последно време все повече клони към въоръжаването на Сеул с ядрено оръжие.

Министърът също така посочи, че Сеул провежда преоценка на ситуацията по отношение на сигурността след новите ядрени опити на северната съседка.

„Новият ядрен тест представлява стратегическо предизвикателство за страните от региона, за правителството на Република Корея и за нашия военен съюз със САЩ. Неговото символично значение е много по-голямо от това на предишните (подобни тестове) и в тази връзка ние извършваме преоценка на ситуацията в сферата на сигурността“, заяви Кан.

Тя обаче отказа да назове конкретни стъпки, предприети от властите.

По думите ѝ последните действия на Пхенян увеличават опасността, която ракетно-ядрената програма на КНДР представлява и Сеул ще реагира по съответния начин на предизвикателството.

Топ 24
Най-четени
Проф. Тодор Кантарджиев за коронавируса: Положението не е толкова опасно, никой не ни слуша
Проф. Тодор Кантарджиев за коронавируса: Положението не е толкова опасно, никой не ни слуша
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. Васил Левски
Община Варна отчуждава имоти заради разширяване на бул. "Васил Левски"