НОВИНИ

Северната дъга на Околовръстното на София - без винетка засега

Преминаването през Северната дъга на Софийския околовръстен път ще бъде без винетка. По този начин жителите от крайните северни квартали на София ще пътуват, без да заплащат пътна такса за връзка с центъра на София. Решението дойде след среща между Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община.

Александър Марков
от Александър Марков
18:04, 28.12.2018
7731
Чете се за: 02:00 мин.
У нас

Жителите на Нови Искър и другите населени места в района на Северната дъга на околовръстния път няма да плащат за преминаване оттам, стана ясно след срещата между АПИ и Столичната община. За тангентата - тепърва ще се говори.

Антон Антонов, дир. на Националното тол управление: Търсим законов начин как може да се освободи, тъй като вече е приета от Министерски съвет, дали със споразумение, дали с нещо друго. Обсъждаме и вариант да дадем един гратисен период до края на януари евентуално да няма контрол на самата тангента, докато текат преговорите.

Общината настоява тангентата също да бъдe изключена от обхвата на платената пътна мрежа.

Йорданка Фандъкова, кмет на София: Целият Околовръстен път няма да изисква движението, по него винетки и съответно пътищата, които са за достъп от населените места до града, също остават без винетки. Единствено продължаваме разговорите по отношение на Северната скоростна тангента.

Представителите на Общината не отговориха на въпроса - защо жителите на населените места не използват алтернативната общинска пътна мрежа.

Дончо Барбалов, зам.-кмет по финансите, и.д. по транспорта - СО: Ако автомобилът тръгва от територията на Столичната община, идеята е да пътува по северната част на Околовръстния път, без да има нужда от винетка. Естествено, ако колата не е от Столична община, за да стигне дотук, той трябва да е закупил вече винетка.

А ако някой от Нови Искър реши да тръгне за София още в началото на януари, трябва или не трябва да плаща винетка за Северната тангента?

Даниела Райчева, кмет на Нови Искър: Има пътища, които осигуряват достъп до София, без да се минава през ССТ, има директни трасета, които са освободени от винетна такса, така че не е необходимо да има винетка.

В Чепинци хората останаха доволни от решението на АПИ.

Ще остане или ще отпадне винетната такса за Софийската скоростна тангента, ще стане ясно през януари догодина. Още в началото на месеца Агенция "Пътна инфраструктура" и Столичната община ще седнат на преговори в опит да намерят компромис и по този въпрос.

;

От АПИ съобщиха, че вече официално са обнародвани и в Държавен вестник всички нормативни документи за системата за смесено пътно таксуване от догодина - чрез електронни винетки за леките автомобили и тол такси за тежкотоварните.

Цените на електронните винетки остават същите: 97 лв. годишна за автомобил, 54 лева - 3-месечна, 30 лв. - месечна, 15 лв. - седмична, а нововъведението - уикенд-винетката, ще струва 10 лева.

Въвежда се компенсаторна такса, с която да платим липсата на винетка, без да ни бъде съставян акт. За леките автомобили таксата е 70 лева, за камиони до 12 т. - 125 лева, а за ТИР-ове над 12 т. - 175 лв. Таксата може да се плати на място при контрола, или до 14 дни от установяване на нарушението по банков път.

;

Да се плаща или не винетка за Софийската скоростна тангента е все още спорен въпрос и за него преговорите между АПИ и Общината ще продължат. Най-вероятно през януари ще стане ясно.

Въпреки че Северната дъга на Софийското околовпърстно е републикански път I-8 и за него се дължи пътна такса под формата на винетка, в крайна сметка Агенция "Пътна инфраструктура" направи компромис и за нея винетка няма да се дължи.

Дали това ще стане със законодателна промяна, която да извади всички републикански пътища, попадащи в общински граници, извън обхвата на платената мрежа, или решението е еднократно - не е ясно.

Истината е, че някои населени места - като Чепинци, имат алтернативен общински път, който минава под Тангентата и извежда до кв. Орландовци в София, но очевидно в спора надделя съображението, че софиянци трябва да имат бърз и безплатен достъп до центъра на града.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Американското правителство остава затворено и след 1 януари
Американското правителство остава затворено и след 1 януари
Социалните служби ще приемат заявления за безплатни винетки от 2 януари
Социалните служби ще приемат заявления за безплатни винетки от 2 януари