Според източници в шпионската агенция на Южна Корея, Северът е извършил няколко онлайн грабежа на криптовалута от южнокорейска борса за вируталните пари, предаде BBC. Крадците са взели и личната информация на 30 хиляди души.

© БТА / Архив

Откраднатата криптовалута е на стойност 7 милиона долара, но се смята, че в момента тя е на стойност 82,7 милиона. Става дума за популярната криптовалута биткойн и широкоразпространената в корея битхъмб.

Според южнокорейски анализатори, Северът е атакувал криптовалутите, за да избегне финансовите санкции, които му бяха наложени заради ядрената програма.

Биткойнът излезе за първи път на значима борса

Биткойнът излезе за първи път на значима борса

Тази нощ фючърси на дигиталната валута с доставка през януари стартираха на платформата на чикагската компания Cboe Global Markets и от 15 000 долара...

Твърди се, че атаката е извършена февруари тази година, когато е бил атакуван домашният компютър на служител на битхъмб, но кражбата е разкрита през юни.

Според националната разузнавателна служба на Южна Корея е извършена още една атака през септември и една атака през октомври, която е била осуетена.

В момента виртуалните криптовалути не се регулират от финансовите власти на Южна Корея, но те се заканват, че ще увеличат регулациите върху тях, припомня BBC.

Биткойн мания: Какво да знаете, преди да инвестирате в криптовалути

Биткойн мания: Какво да знаете, преди да инвестирате в криптовалути

Биткойн манията продължава. Курсът на криптовалутата, която мнозина наричат „дигитално злато“, вчера премина границата от 11 500 долара и достигна нов...