НОВИНИ

Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да се разоръжи

Запазването на американските санкции срещу Северна Корея задълбочава нейното недоверие към Съединените щати, заяви днес севернокорейският министър на външните работи И Йон-хо, цитиран от световните агенции.

bnt avatar logo
от БТА
22:00, 29.09.2018
Чете се за: 00:30 мин.
По света
северна корея иска повече доверие сащ разоръжи

В изказване в рамките на общополитическите дебати по време на 73-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк, И даде да се разбере, че Северна Корея иска повече доверие със САЩ, за да закрие ядрената си програма. "Продължаването на санкциите засилва нашата решителност" и е илюзия, че ще се поддадем, предупреди севернокорейският външен министър. Той подчерта, че "без да имаме каквото и да било доверие в САЩ, няма да има увереност в нашата национална сигурност и при такива обстоятелства няма начин ние първи да се разоръжим едностранно". Подобряването на ситуацията на Корейския полуостров в последно време "показва, че установяването на доверие може да бъде решаващо", отбеляза И Йон-хо.

Според него "задънената улица" между САЩ и Северна Корея след историческата първа среща на върха между двете страни през юни в Сингапур се дължи на американската "подкрепа за принудителни мерки, които убиват взаимното доверие" между двете страни.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Мисията на НАТО и ЕС призоваха за въздържаност в Северно Косово
Мисията на НАТО и ЕС призоваха за въздържаност в Северно Косово
Трима сирийци са задържани след стрелба с газов пистолет в центъра на София
Трима сирийци са задържани след стрелба с газов пистолет в центъра на София