НОВИНИ

Северна Корея е изстреляла ракети с малък обсег в Японско море

Северна Корея е изстреляла две ракети с малък обсег на действие в Японско море. Предполага се, че поне едната е нова разработка, съобщава Южна Корея. Сеул и Тикио осъдиха действията на Пхенян.

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
07:05, 25.07.2019
Чете се за: 00:43 мин.
По света

Ракетите са изстреляни рано тази сутрин от площадка край град Уонсан. Не е ясно дали лидерът на Северна Корея Ким Чен-Ун е наблюдавал процеса. Първоначално в информацията на Южна Корея не се уточняваше вида на изстреляните снаряди, но по-късно беше установено, че вероятно става дума за ракети с малък обсег на действие. Преди на падне в морските води, едната от тях е прелетяла около 690 км. Предполага се, че става дума за нова разработка. Южна Корея и Япония осъдиха действията на Пхенян.

Чой Хюн-Суу, говорител на министерството на отбраната на Южна Корея: Правителството следи ситуацията и приканва Северна Корея да прекрати всякакви действия, които пречат на намаляването на военното напрежение на Корейския полуостров.

Няма непосредствена заплаха за сигурността на Япония, потвърди премиерът Шиндзо Абе.

Йошиде Суга, говорител на правителството на Япония: Потвърждаваме, че са изстреляни неидентифицирани снаряди от Северна Корея. Правителството в момента събира и анализира информацията.

През август са планирани мащабни военни учения с участието на САЩ и Южна Корея. Възможно е това да е реакцията на Северна Корея, коментират анализатори. Това е и първи запуск след срещата между севернокорейския лидер Ким Чен Ун и президента на САЩ - Доналд Тръмп в края на юни в демилитаризираната зона между Северна и Южна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Очаква се собственикът на ТАД груп да бъде обявен за международно издирване
Очаква се собственикът на "ТАД груп" да бъде обявен за международно издирване
Еврокомисар: Има опасност България да загуби отрасъл свиневъдство
Еврокомисар: Има опасност България да загуби отрасъл "свиневъдство"