НОВИНИ

Северна Корея изстреля спътник с неизвестно предназначение

Северна Корея се готви за пети ядрен опит, по данни на южнокорейското разузнаване. Съобщението дойде, след като Пхенян изстреля ракета-носител и изведе в орбита спътник с неизвестно предназначение.

Милен Атанасов
от Милен Атанасов
19:57, 07.02.2016
Чете се за: 00:39 мин.
По света

Пхенян безспорно подбра точния момент - в навечерието на Корейската лунна година и дни преди рождения ден на незабравимия лидер Ким Чен Ир. Идеални поводи за демонстрация на техническа мощ. Ракетата с далечен обсег беше изстреляна от севернокорейския полигон Сохе, а говорителка по държавната телевизия обяви с отработен патос успешното извеждане на спътник в околоземна орбита.

От Националната разузнавателна служба на Южна Корея съобщиха, че изстреляният с ракетата сателит тежи 200 килограма и е безполезен от научна гледна точка, тъй като теглото на нормален спътник е между 800 и 1500 килограма. От Сеул заключиха, че космическото постижение на Пхенян всъщност е изпитание на бойна междуконтинентална балистична ракета.

Парк Гън-хе, президент на Южна Корея: Изстрелването на ракета с далечен обсег е акт, с който Северна Корея се опитва да повиши капацитета на своите носители на ядрени оръжия в рамките на ядрената си програма.

Южнокорейското разузнаване съобщи, че Севера се готви за пети пореден ядрен опит. Първият от тази серия беше извършен през 2006-та, а последният - на 6 януари тази година. Пхенян обяви въведените от ООН санкции за "неефективни" с обяснението, че икономиката на страната е "самодостатъчна".

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Гранични полицаи спасиха група мигранти от измръзване
Гранични полицаи спасиха група мигранти от измръзване
ВМЗ отново на протест
ВМЗ отново на протест